SUOČENI SA ISTINOM NAKON ODLASKA: Može li par u Njemačkoj preživjeti sa 1.200 EUR… On je javno progovorio!

Koliko je novca potrebno da se preživi u omiljenoj državi Balkanaca?
U Srbiji bi se sa platom od 1.200 evra pevalo, ali da li jedan bračni par u Nemačkoj može da preživi sa ovom sumom?

To pitanje postavio je Fejsbuk korisnik Stevan na grupi “Idemo u Njemačku”, a odgovori koje je dobio otkrili su mnogo o životu Balkanaca u “državi snova”.

– Plata 1190 evra u Nemačkoj! Da li sa ovim parama može da se preživi? Na stan bi dali 600 evra, hrana 200 evra, dva mobilna telefona i internet 70, ostaje nam oko 300 evra mesečno za garderobu, provod ili kako odlučimo – pitao je Stevan o izvodljivosti ove računice i dodao da supruga i on nemaju kredite i voze bicikle.

Mačevi su se ukrstili oko sume za hranu.

– Ne možete 200 evra mesečno dati za hranu, to je bar po osobi. Ta računica je validna samo ako jedete parizer – odgovorio mu je jedan Jasmin, na šta je drugi korisnik dodao da “u Beogradu na hranu troši više, a kupuje samo po hipermarketima da uštedi”.

Računice su krenule da se ređaju.

– Tri nas je člana, a hranimo se kvalitetno za samo 250-300 evra mesečno. U Nemačkoj vas jeftinije košta kvalitetna hrana, nego da svaki dan kupujete salame i konzerve, koje su po minimalno euro ili dva. A znate kakva su pakovanja salame u Nemačkoj – 10 šnitova rezano na milimetar – napisao je Dalibor.

Jedan Petar je čak slikao svoju večeru, koja ga je koštala dva evra – testenina 80 centi i dva parčeta ribe (šest komada – tri evra).

Domaćice su se sa njim složile – u Nemačkoj se može mesec dana jesti za 200 evra, ali ključ je u tome da se obroci spremaju kod kuće. U restorane gotovo da ne izlazi niko, a papreno je i naručiti hranu.

Većina se takođe složila da se sa jednom platom u Nemačkoj može živeti, premda teško. Minimum je 1.500 evra, smatra Radovan.

– Sa jednom platom u Nemačkoj, koja je ipak sigurna, može se živeti. Treba oboje da rade, imali decu ili ne. Tada još i da se uštedi. Hrana i potrepštine za stan se mogu kupiti svake nedelje, mnogo toga je na akciji. Uvek gledam da je to proizvod iz Nemačke. A u našim/vašim državama, kako je? – pitala je jedna Marija.

Šta biste joj vi odgovorili?
Telegraf.rs