STRUČNJACI ZABRINUTI: Nakon jakog potresa u C. Gori, može se očekivati da u Hrvatskoj, BiH, Srbiji…

Više zemljotresa jučer je pogodilo Crnu Goru. Najgore je bilo u Plavu, ali se situacija polako smiruje.

– Noć u Plavu protekla je u znaku više potresa manjeg intenziteta, kao posljedica smirivanja tla nakon zemljotresa jačine 5.2 stepeni Richtera koji je juče potresao Crnu Goru u 11 časova i 46 minuta. Epicentar jučerašnjeg zemljotresa je bio u blizini Plava na planini Visitor na dubini od 14 kilometara, prema Sektoru za seizmologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, pišu podgoriče Vijesti.

Već izvjesno vreme svijet, pa i Balkan, je u periodu povećane seizmičke aktivnosti, pa se može očekivati da se aktivnost svih seizmogenih zona vidno poveća, tvrde stručnjaci.

Naime, u zoni Mediterana, afrička ploča se podvlači pod euroazijsku ploču, ujedno izdižući postepeno dno Mediterana, Apenine i Dinaride i istovremeno potiskujući italijansko kopno prema hrvatskoj obali brzinom oko četiri milimetra godišnje. U tom kontekstu Balkan je jedna od mnogih zona na našoj planeti sa intenzivnom seizmičnošću.

Potresi koji nastaju u zonama primarne seizmičnosti rezultat su naglog rasterećenja naponskih stanja koja se godinama i decenijama akumuliraju u stjenskoj masi prilikom sporog klizanja afričke ploče pod euroazijsku ploču.

Budući da postoji veliki rasjed Zemljine kore, koji od Himalaja preko Irana, Turske i Grčke prelazi preko našeg teritorija, razumljiva je tektonska aktivnost ovih prostora.

Recimo, seizmografi tvrde da se u sljedećih 50 godina na području BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Mercallijeve skale, znači s mogućim oštećenjima kuća.

Svojedobni izvještaj o riziku od prirodnih katastrofa u svijetu, koje je objavio Odjel UN zadužen za životnu sredinu i ljudsku sigurnost, je obuhvatilo 173 zemlje, a Italija u kojoj se desio potres ima indeks 4,88. Međutim, BiH i Srbija su, prema ovom istraživanju, s indeksom 6,42, odnosno 7,53 rizičnije od Italije. Na Starom kontinentu poprilično “opasne” su još Rumunija (6,61), Grčka (7,36), Holandija (8,76) i Albanija (10,01).

– Uvijek postoji mogućnost zemljotresa – upozoravju stručnjaci.

Ipak, precizno predviđanje potresa je nemoguće, i nema nikakvog razloga za paniku.

BiH. Inače, nedavno su iz Centra za seizmologiju, Federanog hidrometeorološkog zavoda, upozorili kako je Treskavica izuzetno seizmički aktivno područje, jer tu postoji raspcjep koji u budućnosti može donijeti jake potrese.

– Na tom lokalitetu se u budućnosti mogu desiti vrlo jaki potresi do nekih 8 ili 9 stepeni Merkalija, odnosno do nekih 6.5 stepeni po Richteru. Taj lokalitet oko Treskavice je u prošlosti bio aktivan i još uvijek jeste. Kada je u pitanju Sarajevo tu se ne očekuju neki potresi veći od 7 stepeni Merkalija. Bilo bi građevinske štete, ali na slabijim objektima – procjenjuju u Centru za seizmologiju.

doznajemo.com