STRATEŠKI PARTNERI NE MOGU SAKRITI BIJES: Pogledajte zašto su Čović i Dodik ogorčeni sastankom u Istanbulu…

Strateški politički partneri Čović i Dodik negativno su reagirali na sastanak Izetbegovića i Vučića u Istanbulu, jer im nikako ne odgovara bilo kakvo poboljšanje odnosa Sarajeva i Beograda.

Čović i Dodik svojski su se trudili poslsjednjih mjeseci poboljšati vlastite pozicije u Beogradu i Zagrebu, i pri tome oslabiti bošnjačke relacije sa susjednim državama, i u tom kontekstu treba posmatrati negativne reakcije i jednog i drugog na susret Izetbegovića i Vučića u Istanbulu.

Kako ne mogu naći niti jedan ozbiljan prigovor na sadržaj trojnog sastanka u Istanbulu, uhvatili su se formalnog aspekta, osporavajući Izetbegoviću uopće pravo da razgovara s Vučićem i Erdoganom mimo ostala dva člana Predsjednštva BiH. Koliko Čović drži do ovog formalnog aspekta vanjske politike, pokazao je i prije desetak dana kada je bez bilo kakvih konsultacija otputovao u Begrad i razgovarao s predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, kome je prije toga, na sastanku u Beogradu, ponizno i ulizivački prepustio vanjsku politiku BiH vezaanu za Kosovo.

Čović je danas razgovoru za “Dnevni avaz” kazao da ne zna u čije ime je otputovao Bakir Izetbegović u Tursku na sastanak s Erdoganom i Vučićem, ali je kazao da Izetbegović u Tursku nije otišao u ime Predsjedništva BiH.

“Gospodin Ivanić, gospodin Izetbegović i ja razgovarali smo na tu temu i moje mišljenje je bilo, a jednako je bilo i mišljenje gospodina Ivanića, da je to neprihvatljiva varijanta, i da gospodin Izetbegović nema nijednog razloga da ode, da će to samo izazvati dodatne probleme, nagađanja, radi čega se ide, osobito, jer gospodin Izetebegović ne ide kao predsjedavajući Predsjedništva BiH , nego kao član Predsjedništva BiH, bez ikakve zajedničke platforme, o temama o kojima bi se razgovaralo. U ovom slučaju gospodin Izetbegovoić otišao je u svoje osobno ime ili u ime stranke, u ime Predsjedništva svakako nije otišao”, kazao je Čović.

Dodik je susret Izebegovića s Vučičem i Erdoganom doživio kao “opasni presedan”, tvrdeći da se Izetbegović pokušavao predstaviti kao osoba koja govori u ime države BiH iako za to nema ovlasti.

Dodiku je na to odgovorio sam Vučić izjavivši u Istanbulu kako je Izetbegović za sebe jasno kazao da je on tek bošnjački član predsjedništva BiH i istakao kako razgovori mogu biti samo korisni za odnose među državama i narodima.

Dodik je nakon toga ublažio kritike na račun sastanka. “Mi smo sigurni i vjerujemo da je Vučić na sastanku u Istanbulu u pravom svjetlu predstavio Republiku Srpsku i srpski narod, štiteći naše interese”, kazao je naknadno Dodik.

Nema sumnje da Dodika i Čovića frustrira činjenica da se Izetbegović uopće sastao i razgovarao s Vučićem, i da je njima sadržaj sastanka u drugom planu. Oni su zapravo razočarani činjenicom da nisu uspjeli potpuno pokvariti odnose Sarajeva i Beograda, kao ni Sarajeva i Zagreba, i dovesti Bošnjake u regionalnu političku izolaciju i političku defanzivu, što jeste bio i ostao krajnji cilj njihovog nepricipijelnog antibošnjačkog saveza.

A.M./Slobodna Bosna