STRAŠNO NEVRIJEME IDE KA OSTATKU BiH: Pogledajte šta je nevrijeme uradilo u Zapadnoj Bosni…

U zapadnoj Bosni pada intenzivan snijeg, pa je saobraćanje otežano, javlja BiHAMK.

Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putevima. Upozoravamo i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Magla smanjuje vidljivost na dionicama u jugoistočnim krajevima naše zemlje. Napominjemo vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 preticajnom trakom saobraća se na dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, kao i na dionici Butile – Vlakovo, zbog aktuelnih radova na mostu Bojnik. Molimo vozače da na ovim dionicama autoputa voze opreznije i smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim saobraćaja i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

U toku su radovi na sanaciji škarpe kod tunela Korija na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Lapišnica, zbog čega se saobraća jednom trakom, uz povremene 15-minutne obustave. Jednom trakom saobraća se i na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj, na graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila iznad 7,5 tona. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Od plus 15 do minus 10 stepeni

Od plus 15, pa i do minus 10 stepeni, očekuje nas u samo nekoliko dana, najavljuju meteorolozi. Sunce koje nas je grijalo prethodne sedmice, već danas zamijenili su tamni oblaci.

Jak vjetar koji nam dolazi sa juga znak je za narandžasti meteoalarm.

“Momentalno iznad Evrope traje jedna borba “titana”, tako da kažem, zbog toga je vrijeme vrlo, vrlo promjenjivo i dalje. Imamo jedan južni front koji sad momentalno dominira, i jedan sa sjeverozapada hladni, koji donosi nešto hladnije vrijeme. I granica je tu negdje iznad Austrije, tako da će ovih dana kao posljedica toga biti neprestano promjenjivo vrijeme”, tvrdi Željko Majstorović, meteorolog.

Tako nas naredne sedmice ponovo očekuju vremenske oscilacije. Ovako topao januar ne pamte ni stariji građani, na koje i ponajviše utiču nagle promjene vremena.

Pojačan priliv pacijenata u Hitnoj pomoći tek se očekuje. Srčani bolesnici, astmatičari, osobe sa reumatskim tegobama i psihički labilne osobe – najprije osjete znakove promjene vremena.

“Znači da su najviše osjetljivi pacijenti koji imaju problema sa reumatskim tegobama, kao i oni koji su imali sportske povrede, prelome, operacije. Bole stare rane, što bi se reklo”, kaže Amra Bašić-Živadinović, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS.

Svakom organizmu je potrebno, kažu ljekari, najmanje 24 sata da se adaptira na novonastale uvjete.

“Svakodnevna šetnja pa makar i pola sata, čak i ako pada kiša će organizam istrenirati da bi tako rekla, na lakše prihvatanje tih promjena i na slabije reagovanje”, dodaje Bašić-Živadinović.

A promjene će biti sve češće, kažu meteorolozi, s obzirom na klimatske promjene koje nas nisu zaobišle.

“Narodna poslovica kaže: ‘Topao januar znači vrlo promjenjivo ljeto'”, ističe Majstorović.

Ljeto je daleko, a proljećne vremenske prilike brzo će zamijeniti, kažu meteorolozi, one prave zimske.

N1