STIŽE NOVI UDAR NA DŽEPOVE, POSKUPLJUJU REŽIJE, ALI I HRANA: Provjerite što ćete sve i…

Godina je počela drastičnim poskupljenjem banana čija je cijena naglo skočila i više od 50 posto. Hrvatski voćari kažu da će taj trend slijediti i cijene ostalog voća.

“Do ljetnih mjeseci očekuje se porast preko pedeset posto. Zbog toga nema voća nema ni u Europi ni u Hrvatskoj”, kazao je za Dnevnik Nove TV Frane Ivković iz Hrvatske udruge voćara.

Kontinuirani rast cijena

Ekonomisti pak kažu kako će osim voća rasti cijene i drugim prehrambenim proizvodima.

“Postoje neki elementi prehrambenih proizvoda koji imaju stabilne cijena – kao što su kruh i riba – ali sve ostale komponente od mesa pa nadalje bilježe već kontinuirani rast cijena”, ističe Zvonimir Savić iz Hrvatske gospodarske komore.
Osim poskupljenja hrane, očekuje se i povećanje računa za odvoz otpada, a zbog nove politike gospodarenja otpadom, razvrstavanja i recikliranja. U Hrvatskoj udruzi za gospodarenje otpadom kažu da će “sustav definitivno poskupjeti”, ali da će neki gradovi i općine sufinancirati dio troška i da tamo građani neće osjetiti poskupljenje.
Cestarine će na ljeto, tijekom turističke sezone, ponovno poskupjeti za 10 posto, a ekonomski analitičari predviđaju i rast cijena sirove nafte – za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Malo dobrih vijesti

Dobre vijesti stižu iz Ministarstva energetike, odakle poručuju da plin za kućanstva neće poskupjeti u iduće tri godine, jer država štititi potrošače, a ove godine ne bi trebala poskupjeti ni električna energija, piše Dnevnik.hr.

“Za očekivati je da u ovoj godini neće doći do poskupljenja cijene električne energije na burzama, što znači da se neće preliti ni na krajnjeg potrošača”, rekao je Zoran Miliša, direktor RWE Energije.

net.hr