STIŽE NAJAVLJENI SNIJEG I LED: Evo gdje se se očekuje da će biti najteže…

– Danas se završava niz s relativno toplim danima za doba godine. Tako da će još danas u većem dijelu regije biti relativno toplo vrijeme. Temperature će se okvirno u regiji kretati od 5C do 17°C, piše popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna. Evo šta se još navodi u toj prognozi…

– Obilna kiša danas i sutra očekuje uglavnom u Crnoj Gori, Hercegovini jugozapadnoj, zapadnoj, srednjoj i istočnoj Bosni Bosni, području Jadrana, i Makedoniji.

Tako da, kako ste već čitalI u upozorenjima od jučer i u srijedu treba očekivati od 50 do 180 mm oborine.

Lokalno bi moglo biti problema s prekomjernim količinama oborina. Uz to su povremeno moguće grmljavine.

Danas i sutra će biti vjetrovito tako da danas treba ponovno upozoriti na umjeren i jak, povremeno olujni južni i jugozapadni vjetar. U subotu na umjeren do jak sjeverozapadni i zapadni vjetar.

U toku današnjeg dana, zatim noći na subotu i tokom subote, obilnijeg snijega biti će u gorskim područjima Bosne, kopna Hrvatske, Crne Gore a u subotu i u gorskom području Makedonije.

Što se tiče nizina, snijeg je uglavnom moguć na sjeverozapadu i središnjem dijelu Hrvatske, zatim sjeverozapadnoj, zapadnoj i dijelu srednje Bosne, na sjeveroistoku i istoku biti će kombinacije susnježice i kiše te snijega.

Također bi nakratko snijega moglo biti i na zapadu Srbije i nizinskim područjima sjeverne Crne Gore. Ovo se uglavnom odnosi na subotu.

Potkraj subote će se snježna granica spustiti do 600 mnv. u područjima zaleđa Dalmacije i sjevernog te zapadnog dijela Hercegovine.

Od subote će diljem regije biti hladnije.

Što se tiče razvoja vremena dalje, kratkotrajna stabilizacija vremena moguća je tokom nedjelje i dijelom u ponedjeljak.

Novo pogrošanje vremena i nove oborine očekuju se sredinom idućeg tjedna.
S tim da bi u gorju ponovno mogao pasti obilniji snijeg, snijega bi vjerovatno moglo biti u Bosni i na kopnu Hrvatske te ponegdje na zapadu Srbije.

Obilnija kiša čeka ponovno područje Jadrana, Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju gdje će jedino u gorskim područjima biti obilnijeg snijega.

Nestabilno i turbulentno i vrijeme primjereno dobu godine moglo bi se odužiti do kraja ovog mjeseca. Tako će ovaj mjesec vjerovatno zabilježiti značajan višak oborine ( kiša i snijeg ).

Prognoze za klimatološki početak proljeća i dalje ostaju ustrajne na hladnijoj opciji u velikom dijelu Europe.

doznajemo.com