STIŽE FEBRUAR KAKVOG NI NAJSTARIJI NE PAMTE: Pogledajte kolike padavine će pogoditi Bosnu…

Snježno nevrijeme praćeno jakim vjetrom jučer ujutro pogodilo je Sloveniju i Hrvatsku i izazvalo ogromne probleme u saobraćaju, a u popodnevnim satima snijeg je počeo padati i na zapadu naše zemlje. Kako je i najavljeno, zabijeljela se Krajina, a u večernjim satima snijeg je počeo padati i u nekim drugim dijelovima BiH.

Klimatske promjene

U Bihaću je za nekoliko sati napadalo osam centimetara snijega. Temperatura, za razliku od januarskih koje su dostizale 15 stepeni, jučer je bila na nuli. Prema riječima meteorologa, velike oscilacije u temperaturama i vremenskim prilikama očekivane su u februaru, a ovo je samo uvertira za zimu koja tek dolazi.

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), već danas bi moglo napadati novih 20 centimetara snijega. Nakon mirne anticiklone, stiže „živahna“ atlantska anticiklona s hladnim i vlažnijim zrakom.

Zima je pokazala svoje prevrtljive ćudi u januaru, koji su, umjesto minusa i snijega, obilježili sunčani dani i prave proljetne temperature. No, meteorolozi kažu da je proljeću usred zime kraj te da nas očekuje februar s dosta nižim temperaturama i više padavina.

Iako kalendarski zima traje do 20. marta, prema najavama iz FHMZ-a, neće biti jaka i oštra. Prevladavat će dosta promjenljivo vrijeme s velikim temperaturnim oscilacijama.

Šantić: Velike promjene

– Snijega može biti i u maju, ali to nije ništa neuobičajeno, jer posljednjih godina vladaju velike klimatske promjene – rekao je Damir Šantić iz FHMZ-a.

Narodna vjerovanja

Klimatolog Željko Majstorović ističe da je fascinantna temperaturna razlika iz prošlog i ovog januara, koja je iznosila i do 40 stepeni. Također, napominje da će do kraja zime temperature zraka biti nešto više od višegodišnjeg prosjeka, ali da će biti i vrlo promjenljivo.

Majstorović: Iznad prosjeka

– U početku se očekuje više kiše i snijega. Do kraja mjeseca možemo očekivati česte smjene perioda sa suncem, kišom i još nekoliko naleta snijega – kaže Majstorović.

Dodaje da se u narodu vjeruje da će „kada je zima topla, ljeto biti dosta varljivo“, ali ne treba zaboraviti ni klimatske promjene, kako u BiH tako i u svijetu.

– Sve je moguće, ekstremi su jako izraženi, tako da se nikad ne zna šta će biti. Prošlo ljeto bilo je izrazito sušno, pa se nadamo da će ovog ljeta biti barem malo više kiše. Ali, još je rano govoriti o tome – rekao je Majstorović.

Još bez rekorda

Klimatolog Majstorović podsjeća na to da ova zima, iako je topla, nije obilježena rekordnim temperaturama. U Sarajevu su u nekoliko navrata u zimskom periodu mjerene temperature i više od 20 stepeni, kao što je bio slučaj 2000. i 2007. godine.

Avaz