STIGLI TESTOVI| Nećete vjerovati šta jedemo: Rusi šokirani šta su otkrili o jabukama iz Bosne i Hercegovine…

Ruska federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu (Россельхознадзор) uvela je privremenu zabranu uvoza jabuka u Rusku Federaciju iz Bosne i Hercegovine, koja stupa na snagu od ponedjeljka!

Razlog za ovu odluku su rezultati testiranja posljednje pošiljke jabuka, za koju se ispostavilo da zapravo ne dolaze iz Bosne I Hercegovine, nego iz Poljske!?

Inspektori su bili šokirani kad su utvrdili da certifikati za jabuke, uključujući i one fitosanitarne, nisu pouzdani. Poljska je, kako podsjeća spomenuta državna agencija, među zemljama na koje se odnosi zabrana uvoza hrane u Rusiju.

Uvoz jabuka iz BiH bi, kako se navodi, trebao ponovo biti omogućen bez limita, do pregovora s nadležnim službama Bosne I Hercegovine.

Inače, certifikat za sporne jabuke izdala je fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu, a u centru skandala je jedna kompanija iz Bijeljine.

Inače, iz Inspektorata RS ističu da je neophodno utvrditi odgovornost u vezi sa propustima kod izvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju. Potvrdili su i da je u toku vanredna inspekcijska kontrola kod izvoznika iz Bijeljine, gdje je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je sporna pošiljka jabuka, čiji uvoz iz BiH je zabranila Ruska Federacija, nabavljena od firme iz Gradačca 10. januara.

Uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđeno je, dodaju iz Inspektorata, da se kao proizvođač navodi fizička osoba iz Gradačca u Federaciji BiH, kao izvoznik subjekt iz Bijeljine, a pošiljka je izvezena preko carinske ispostave Distrikta Brčko Distrikta.

– Za ovu pošiljku je Vanjskotrgovinska komora BiH u Sarajevu izdala obrazac o porijeklu robe, kojim se potvrđuje da je navedena roba porijeklom iz BiH – tvrde iz Inspektorata.

S obzirom na deklarisano mjesto proizvodnje i utovara, odnosno mjesto izdavanja fitosanitarnog certifikata, u Inspektoratu tvrde da navedena pošiljka nije mogla biti u nadležnosti fitosanitarne inspekcije RS.

Očekuju da će nadležni organi FBiH i Brčko Distrikta izvršiti kontrole u dijelu svojih nadležnosti.

doznajemo.com