STIGLA HITNA VIJEST| Grom udario u bogomolju: najmanje 16 poginulih…

Najmanje 16 osoba je poginulo, a deseci su povrijeđeni kada je grom udario u adventističku crkvu u Ruandi, rekli su zvaničnici, prenosi AFP.

Četrnaest žrtava je usmrćeno na licu mjesta, a dvije su umrle na putu do bolnice, prenio je gradonačelnik Habitegeko Francois. Najmanje 140 osoba je bilo u trenutku kad je grom udario, i većina je završila u bolnici sa lakšim povredama ili samo u stanju šoka.

– Troje povrijeđenih su u kritičnom stanju – rečeno je.

Prije nekoliko dana se dogodio sličan incident kada je grom pogodio grupu studenata, a jedan od njih je poginuo, javlja AFP.

IZ RUBRIKE CRNA HRONIKA PROČITAJTE I OVO:

Carinici oduzeli nekoliko hiljada pari falsifikovanih “Adidas” papuča

Carinici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Sarajevo spriječili su pokušaj uvoza 7.200 pari falsifikovanih papuča svjetki poznatog proizvođača sportske opreme “Adidas”.

Nakon prijave za uvozno carinjenje pošiljke koja je kontejnerom u BiH stigla iz Kine, carinici su pristupili detaljnom pregledu pošiljke.

Među ostalom robom, pregledom je utvrđeno da se u pošiljci nalazi i 7.200 komada pari papuča koje su bile obilježene znakom poznatog svetskog proizvođača sportske opreme “Adidas”. Posumnjaviši da se radi o falisifikatima poznatog svjetskog brenda, carinici su postupili su u skladu sa zakonskim propisima, te su kontaktirali ovlaštenog zastupnika za uvoz robne marke “Adidias” u BiH.

– Nakon što je potvrđeno da se radi o povredi prava na korištenje žiga “Adidas”, roba je privremeno oduzeta, a ovlašteni zastupnik za uvoz pomenutog sportskog brenda u BiH, protiv uvoznika falsifikovanih papuča će pokrenuti postupak pred nadležnim sudom – naveli su iz UIO.

Dodali su kako pozviaju sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

– Također, pozivamo sve građane, kao i sve porezne obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreznim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni – kazali su iz UIO.

faktor.ba