Šta se dešava u SSS BiH: Zapošljavanje rodbine i prijatelja, dijeljenje stanova, Bajramović prijeti onima koji progovore

Da je uistinu alarmantna situacija u Savezu samostalnih sindikata (SSS) BiH, reklo bi se, posljednjem braniku zaštite prava radnika, koji se zadnjih godina do krajnjih granica pretvorio u svoju suprotnost, potvrđuju i dokumenti do kojih je došao Poduzetnik.ba.
Riječ je o pismu kojeg je još prije nepunu godinu čelništvo Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira BiH (SSŠPDP) uputilo Glavnom odboru SSS BiH, a koji otkriva optužbe za nepotizam, podjele sindikalnih stanova, pokušaje ušutkavanja članstva, pa sve do verbalnih i fizičkih prijetnji!

Situacija je toliko dramatična da apsolutno ne čudi što, pored ovakvog sindikalnog rukovodstva, radnici bezmalo postaju robovi, a vlast im otima prava kako želi, dok komad kruha traže na ulici.

O čemu da šutimo?

U dokumentu koji je u posjedu Poduzetnik.ba, predsjednica SSŠPDP Lejla Ćatić upozorava članove Glavnog odbora SSSBiH da vodstvo Sindikata mirno posmatra kako većina radnika realnog sektora jedva da može od svoje mjesečne plaće preživjeti i osigurati egzistenciju za sebe i svoju porodicu.

Ukazano je da su predstavnici vlasti uporni u namjeri da u što kraće roku donesu zakone i druge propise kojima se umanjuju prava radnika, a posebni nameti zagovaraju se upravo za radnike realnog sektora. Tako da, vele, ono što ranije nije uništeno nezakonitim privatizacijama i raznim malverzacijama u realnom sektoru, bit će završeno novim zakonima. Postali naglo aktivni, na radničku dramu je čelništvo Sindikata odavno šutke gledalo. Navikli.

“Šta smo to svi mi skupa u Sindikatu uredili da pomognemo tim ljudima? Da li su zavrijedili da o njihovim problemima i zahtjevima razgovaramo na sjednicama odbora Saveza ili da se možda solidarišemo s njima? Da li je predsjednik Saveza sindikata BiH možda nekada posjetio te radnike ili se interesovao za njihove probleme!? “, pisala je Ćatić u martu 2017. godine.

Zanimljivo, ukazano je i na činjenicu da “dok nijemo gledamo borbu napaćenih radnika propalih firmi realnog sektora”, godinama “slušamo probleme nekih sindikata budžetskih korisnika”.

Aludirajući, očito, na Selvedina Šatorovića, potpredsjednika Saveza i kandidata za Baramovićevog nasljednika, naveli su da se stav rukovodstava tih sindikata nameće kao stav rukovodstva Saveza.

“U medijima nas predstavljaju predsjednici tih sindikata, kaže ona, a predsjednik SSS BiH se tu i tamo ponegdje pojavi, baš ako mora… “, primijećeno je.

Samostalni sindikat šumarstva je upozorio Glavni odbor Sindikat da godinama šute i o nepotizmu u Savezu. No, ovaj put otvoreno ukazuju da su mnogi novi radnici osvanuli među sindikalnim zidovima, te da im je Savez, iako su nekvalificirani, povjerio važne poslove, a kasnije školovao da steknu i zvanje.

“U nekoliko posljednjih godina u Savez je bez konkursa i odluke organa Saveza zaposlen priličan broj novih radnika. Većina zaposlenih je upravo došla linijom prijateljstva ili krvnog, odnosno tazbinskog srodstva rukovodstva Saveza i nekih zaposlenih u sindikatu ili bližih “saradika”. Od 2015. godine radnici niču k’o pečurke poslije kiše, a poslovi se “odrađuju” kako da je Savez privatna svojina”, navela je Ćatić.

Predsjednik Saveza je ove riječi shvatio krajnje ozbiljno pa je donio o “poslovnoj tajni”. Zabranjuje da se podaci i akti koji predstavljaju poslovnu tanju (!?) Saveza samostalnih sindikata BiH “saopštavaju i daju na uvid neovlaštenim licima”, te propisuje “sankciju za neposlušne”.

“Glavni odbor SSŠPDP BiH je analizirao odluku o poslovnoj tajni. Zatečeni smo ponašanjem predsjednika SSS BiH. Upravo je ova odluka otvorila dosta tema i razloge je da se analizira ukupno staje u Savezu… Pitamo šta je tajna koju treba da čuvamo. O čemu treba da šutimo odnosno kakvu tajnu da čuvamo. Da li da šutimo o nepotizmu, nezakonitoj odluci o dodjeli stana jednom od radnika Saveza (odluka Predsjedništva Glavnog odbora saveza od 28. 02. 2017. godine) ili možda o nekim novim odlukama, informacijama i sličnom što ćemo tek saznati!? O čemu treba da šutimo? “, upitali su sindikalisti Bajramović.

Ukazali su da je imovina Saveza zajednička i da sve bitne odluke u Savezu treba da donese Glavni odbor Saveza, a da je Predsjedništvo Glavnog obora samo izvršni organ koji ne može donijeti značajne odluke.

Verbalne i fizičke prijetnje

No, kako je Samostalni sindikat šumarstva nastavio da “svašta priča” posegnulo se za ozbiljnijim mjerama pa Ćatić otkriva da je dobila verbalne i fizičke prijetnje”. Ukoliko se to nastavi, najavila je Ćatić “aktivirat ću ranije podnesenu prijavu protiv te osobe i, naravno, podnijeti nove prijave”.

“Uzimajući u obzir ponašanje rukovodstva Saveza u posljednjih nekoliko godina smatramo da je umjesto jačanja, Savez sindikata samo slabio svoju ulogu i funkciju kroz različite nesindikalne aktivnosti. Sindikat je o respektabilne institucije koja se borila za prava radnika, bez mnogo razmišljanja da li je neko član ili ne, prerastao u omraženu organizaciju ne samo vlasti i poslodavcima, nego i radnicima. Solidarnost i poticanje na solidarnost odavno je zaboravljeno u Savezu… “, istaknuto je.

Zbog ponašanja rukovodstva Saveza, dio članova Saveza razmišlja o isključenu iz Saveza, doznali smo. Priča koju donosimo otkriva da je riba trula od glave i da Savez sve više lični na Titanik koji bi se mogao razbiti o ledenu santu brojnih zloupotreba i aristokratskog statusa njezinog vodstva. Kome to najviše odgovara? Vlastima!

Da li će Savez krenuti nekim boljim putem uskoro? Teško. Ako se na skorom Kongresu potvrdi režija u kojoj bi se pokušao očuvati status quo u Savezu. vjerovatno će situacija biti i gora. Možda bi taj Gordijev čvor mogla da raspetlja Federalna finansijska policija ili neka druga agencija ukoliko odluči da uskoro pokuca i na vrata vodstva Sindikata. Možda.

(Vijesti.ba / Poduzetnik.ba)