ŠTA MISLITE KAKO JE REGAOVAO KAD JE OVO VIDIO: Pogledajte kakvu je knjigu Kolinda poklonila Vučiću…

Knjiga Nestali autorica Romane Bilešić i Danijele Mikole proizašla je iz istoimenog serijala koji na svim našim platformama svaki tjedan objavljujemo od studenog 2016. Hrvatska traga za još 1945 nestalih…

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak navečer završio je posjet Zagrebu. U Beograd je ponio knjigu “Nestali u Domovinskom ratu”, koju mu je poklonila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, na čiji je poziv i došao.

U Hrvatskoj još 1945 obitelji traži svoje najmilije koji se vode kao nestali u Domovinskom ratu. Od studenog 2016. godine 24sata svaki tjedan u novinama, na portalu 24sata, Facebooku i YouTubeu objavljuje ispovijesti obitelji koje više od dva desetljeća tragaju za svojim voljenima kojima se trag gubi u ranim devedesetima.

Nakon objavljenih priča u našem serijalu dvije žene su pronašle i dostojno pokopale svoje najmilije: Marija Raužan supruga Marijana, a Mira Nikl sina Vladu. Iz serijala je proizašla i knjiga “Nestali” autorica Romane Bilešić i Danijele Mikole, u kojoj je objedinjena sva bol i patnja koju ove nesretne obitelji godinama proživljavaju.

Njihove agonije, tugu i nemire može se svesti pod jednu rečenicu: “Samo da nađu njihove kosti kako bismo ih barem mogli dostojno pokopati i zatvoriti to mučno poglavlje života”. Uvjereni su kako rješenje leži u beogradskim arhivima, no srbijanski državnici ih već desetljećima ne žele otvoriti. Na promociji knjige lani u studenom bila je i hrvatska predsjednica.

Dok je projekt još bio u povojima, ona je bez zadrške i kalkulacije prihvatila pokroviteljstvo nad serijalom. “Nestali” su, kako doznajemo od njezinih bliskih suradnika, na listi prioriteta još otkad je preuzela mandat. I sam je Vučić nakon dolaska u Zagreb istaknuo da su nestali u Domovinskom ratu bili okosnica svih razgovora koje su proteklih godina vodili. Vučić je u Zagrebu ustvrdio kako će učiniti sve da se pitanja nestalih s obje strane riješe. Kao znak dobre volje donio je tri imena nestalih, a već sljedećeg tjedna u Beogradu će primiti hrvatske udruge nestalih.

– Ako ijedna majka nađe svojega sina i može pustiti suzu na njegovu grobu, a nadam se da će tri obitelji naći svoj mir, ovaj je posjet bio vrijedan svih napada koje sam doživjela – rekla nam je jučer predsjednica Grabar Kitarović.
Iako se trebamo okrenuti budućnosti, problem nestalih u Domovinskom ratu vrlo je važan. Odgovori su i dalje u beogradskim arhivima. Zato, Vučiću, pažljivo čitaj knjigu i napokon otvori arhive. Zbog tih obitelji.

24sata.hr