ŠTA MISLIŠ TI – NAPIŠI JEDNU RIJEČ: Treba li “beba iz kontejnera” biti vraćena majci koja ju je bacila nakon poroda…

Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je donijelo odluku da pusti na slobodu 39-godišnju Dž. B. koja je u novogodišnjoj noći ostavila bebu u kontejneru u sarajevskom naselju Koševo.

Kako nam je ranije kazala portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić, 39-godišnja Dž. B. puštena je da se brani sa slobode.

– Prema odluci postupajućeg tužioca, krivično djelo je prekvalifikovano u krivično djelo pokušaj čedomorstva, a osumnjičena je puštena da se brani sa slobode, budući da nije bilo zakonskog osnova za predlaganjem pritvora – potvrdila nam je Bavčić.

Tim povodom kontaktirali smo i Centar za socijalni rad KS i upitali kakvi su sljedeći koraci kada je u pitanju ovaj slučaj.

Direktorica Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Mirsada Poturković je za Avaz.ba kazala da je veoma teško prejudicirati šta će se ubuduće dešavati sa djevojčicom.

Pitali smo gospođu Poturković postoji li mogućnost da beba bude vraćena majci koja ju je bacila u kontejner

– Teško je precizno reći šta se može očekivati. Mi u Centru za socijalni rad sada ne možemo odgovoriti koji oblik brige će stručni tim općinske službe socijalne zaštite odabrati za bebu. On ima zakonsku obavezu da provede postupak i utvrdi najbolji interes djeteta i nakon toga donese odluku – kazala je Poturković.

Naglasila je kako najbolji interes pronađene djevojčice ne utvrđuje pojedinac, već, prije svega, stručni tim, koji čine psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i pravnici.

– Nakon provedenog postupka u skladu sa zakonom u Federaciji, stručni tim donosi odluku. Kakva će biti, zaista nisam toliko neodgovorna da prejudiciram. Nijedna mogućnost se ne isključuje, jer na kraju cijelog postupka, prioritet je biološka porodica pa kasnije i usvajanje, ukoliko postoji pretpostavka za to, odnosno ukoliko su ispunjeni svi zakonski uvjeti. Posljednja opcija za interes djeteta je institucionalni smještaj – zaključuje Poturković.

Iz njene izjave očito proizilazi da beba može biti vraćena biološkoj majci.

Avaz