ŠTA MISLIŠ TI MOŽE LI BEĆIROVIĆ ZAČEPITI USTA DUŠMANIMA BOSNE: Zašto je za Srbiju Denis gori od Bakira…

Svi koji su branili državu BiH bili su izloženi medijskim udarima. Možete krenuti od prijeratnih političara do današnjeg dana, kazao je u Pressingu na N1 potpredsjednik SDP-a i zastupnik u državnom Parlamentu, Denis Bećirović.

Danas smo svjedočili dvjema paralelnim realnostima. Na jednoj strani političari u državnim institucijama su se grlili i smješkali pred predstavnicima EU, a na drugoj strani su bivši borci blokirali saobraćajnice širom FBiH. Šta se to dešava?

Nažalost, to je naša realnost. Mi smo slušali danas predstavnike vladajućih struktura kako se hvale Upitnikom koji je rađen duže nego u drugim zemljama. Imali smo priliku i da čujemo evropske zvaničnike koji su nepravedni i nepošteni prema ovoj zemlji. BiH je zemlja nad kojom je izvršena dvostruka agresija, a nad bošnjačkim narodom izvršen genocid i uprkos tome evropski političari su nagradili agresore nad BiH, a kaznili našu zemlju.

Mnogi u Srbiji i Hrvatskoj se uvrijede na konstatacije da su njihove zemlje agresorske?

Ne trebaju se uvrijediti. Jako dobro znamo prema međunarodnim presudama šta su radili režimi Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana. Njihove politike su nanijele mnogo zla BiH, ali i građanima u tim zemljama. To su činjenice i istinu trebama pogledati u oči. Trebamo okrenuti novi list.

Jedno vaše otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću vas je koštalo pozicije kada je pokrenuta procedura za smjenu sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Optuženi ste za zloupotrebu Memoranduma Parlamenta BiH. U pismu ste reagovali na izjavu Stefanovića da je Republika Srpska država? Da li ste u medijima u Srbiji i RS doživljeni gore nego neki bošnjački nacionalist?

Vi kada radite u državnim organima imate dvije mogućnosti – djelovati ili spavati. Ja se uvijek opredjeljujem da djelujem i da učinim sve što je do mene da ova zemlja krene u jednom pozitivnijem i boljem pravcu. Kada je Stefanović 2013. rekao da je RS država, kao što je to i Srbija, imao sam ustavnu obavezu da vrlo jasno kažem da to predsjednik Skupštine Republike Srbije ne treba govoriti. Entitet RS je administrativna, teritorijalna jedinica u državi BiH. Tokom posjete Beogradu u oči sam rekao to predsjednik Skupštine Srbije. Nemojte više nikada sanjati da je entitet RS država. Niti je entitet RS bio država, niti će ikada biti država. I predsjednik Skupštine Srbije se u Beogradu sa tim složio.

Zbog takvih stavova ste u Srbiji gori od Bakira Izetbegovića?

Gledajte, svi koji su branili državu BiH bili su izloženi medijskim udarima. Možete krenuti od prijeratnih političara do današnjeg dana. Čim vi beskompromisno, jasno i pošteno branite državu BiH, kao državu ravnopravnih građana i naroda, vi ste odmah smetnja velikodržavnim projektima podijele ove zemlje. Lakše je ćutati. Ali je puno časnije boriti se za ovu zemlju. Alternativi borbi za BiH, koja će biti država ravnopravnih građana i naroda – ja ne vidim. Sve ću učiniti da BiH uistinu jednog dana bude takva.

Pisali ste sadašnjem srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, prije njegovog odlaska na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, da nije dobrodošao? Zašto ste se u Vašoj karijeri opredjeljivali da budete otvoreni?

Ono što je bitno – da sve što sam govorio tokom ovih godina kasnije se pokazalo kao istinito. Mjesec dana prije Vučićeve posjete Potočarima ja sam javno u Parlamentu BiH rekao: ‘Aleksandar Vučić ne treba dolaziti u Srebrenicu i Potočare’. On i dalje negira planetarno priznat i sudski utvrđen genocid u Srebrenici. Takvom čovjeku nije mjesto u Srebrenici. Ostao sam usamljen, neki su govorili da nisam to trebao kazati. Nažalost, desio se incident i žrtve su ostale u sjeni, a nastao je skandal. Potrebno je voditi principijelnu politiku i razmišljati korak, dva unaprijed. Kakva je poruka da vi pozivate negatora genocida u Srebrenicu. I onda krajem 2015. godine imate situaciju da se ministar vanjskih poslova Srbije hvali kako je najveći uspjeh Srbije to što su u UN zaustavili usvajanje rezolucije o Srebrenici. To je dno dna. To moramo javno reći.

N1