ŠTA MISLIŠ KOME JE OVA PORUKA VELIKI ŠAMAR: Skup podrške Kurdima u Banjaluci…

Marksistička organizacija Crveni i Kurdi u BiH organizovali su danas na Trgu Krajine u Banjaluci skup podrške Kurdima u sirijskom Afrinu i njihovom otporu tuskim snagama koje su ih napale.

Filip Šaćirović iz Marksističe organizacije Crveni iz Srbije rekao je da ovakav skup po prvi put organizuju u Banjaluci kako bi izrazili solidarnost sa otporom ljudi u sirijskom Kurdistanu ili Rožavi, samoproglašenom autonomnom regionu u Siriji, te dali podršku njihovoj socijalističkoj revoluciji i otporu “turskoj agresiji”.

“Često se govori o kurdskom otporu i kurdskoj državi, jer većinu boraca čine Kurdi, međutim riječ je o revolucionalnom socijalističkom pokretu, koji se, između ostalog, zalaže za jednaka prava muškaraca i žena, ukidanje patrijahalnih islamističkih normi i privatne svojine, te za bratstvo i jedinstvo svih naroda i vjera bez obzira da li je riječ o muslimanima, jezidima, pravoslavcima, Kurdima, Turkmenima, Arapima ili Asircima”, rekao je Šaćirović.

On je ocijenio da je podrška u Banjaluci bila dosta dobra i da su građani sa simpatijama posmatrali ovaj skup.

“Neki su možda govorili da previše utopistički mislimo da će oni uspjeti da se odupru /turskom predsjedniku Recepu Tayyipu/ Erdoganu, ali mi smo ubjeđeni da će Erdogan u Siriji biti poražen i da će Sirija biti grobnica islamizma”, rekao je Šaćirović.

On kaže da je Marksistička organizacija Crveni jugoslovenska i da trenutno ima ogranke u BiH, Srbiji i Makedoniji.

Mustafa Baku, Kurd iz Rožave koji boravi u Sarajevu, rekao je da je sa prijateljima i drugovima iz ovog bh. entiteta prisustvovao skupu u Banjaluci.

“Održali smo skup solidarnosti za naš narod koji se bori protiv turske agresije nad Kurdima”, rekao je Baku.

Skupu na Trgu Krajine prisustvovalo je oko dvadesetak simpatizera Marksističke organizacije Crveni.

N1