ŠTA MISLIŠ JE LI OVO ISTINA| Rusija otkrila: Sirijska protivzračna odbrana oborila 71 raketu…

SAD i saveznici u zračnom napadu na Siriju koristili su rakete Tomahawk, avione Tornado, Mirage i Rafale.

Viši ruski vojni zvaničnik kazao je da je sirijska protivzračna odbrana presrela najmanje 71 raketu koju su ispalile snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske.

Na konferenciji za Medije u Moskvi general-potpukovnik Sergej Rudskoj rekao je da su najmanje 103 rakete, uključujući Tomahawk, ispaljene na nekoliko ciljeva u Siriji.

“Rusija je unaprijedila sirijski protivzračni sistem posljednjih šest mjeseci”, kazao je Rudskoj.

On je također potvrdio da je najmanje jedan američki ratni brod i bombarder B-1 bio uključen u operaciji, te da su djelovali i britanski lovci Tornado.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojima je pogođena i zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice s Libanom.

Napad je uslijedio nakon navodnog napada hemijskim oružjem na Doumu, bivše uporište pobunjenika u području Istočna Ghouta, nadomak Damaska.

Pentagon je u saopćenju naveo da je najmanje 58 raketa pogodilo sirijsku bazu Shayrat. Reuters je citirao američkog zvaničnika koji je kazao da su u napadu korištene rakete Tomahawk.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopćilo je da su borbeni avioni tipa Tornado ispalili rakete Storm Shadow.

Napadnuti ciljevi

Francuska je objavila videosnimak koji prikazuje borbene avione tipa Rafale kako izvode napade.

SAD, Francuska i Velika Britanija tokom noći gađali su “glavni istraživački centar” i “dva centra za proizvodnju tajnog hemijskog programa” sirijskih vlasti, izjavila je francuska ministrica odbrane Florence Parly.

Američki general Joseph Dunford izjavio je da su gađane tri lokacije povezane s proizvodnjom hemijskog oružja i dodao da se jedna nalazi kod Damaska, a druge dvije u Homsu.

Sirijske snage upotrijebile su sisteme zračne odbrane proizvedene u Sovjetskom savezu S-125, S-200, “Buk” i “Kvadrat”, saopćilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

“Ovi sistemi protivzračne odbrane proizvedeni su u SSSR-u prije više od 30 godina”, navodi se u saopćenju, prenosi TASS.

Rusija nije koristila svoje sisteme protivzračne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare, saopćilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije.

Al Jazeera