ŠTA BEZ AVIONA: Milorad Dodik prodaje avion Cessna C-500, cijena s 1,5 miliona spala na 318.000 KM…

Vazduhoplovni servis Republike Srpske, kojim upravlja predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik, donio je odluku o prodaji jednog od dva aviona u vlasništvu RS, a početna cijena za avion marke Cessna tip C-500 je blizu 320.000 KM.

Za prodaju aviona registarskih oznaka E7-SBA, koji je proizveden davne 1980. godine, s osam sjedišta, određena je najniža početna cijena u iznosu od 318.378,65 KM, a avion će biti biti ponuđen na javnoj usmenoj licitaciji. Ova odluka je objavljena u Službenom listu RS.

Treba istaći da je prije nekoliko godina isti avion bio u prodaji, a tada je početna cijena iznosila neuporedivo više – blizu 1,5 miliona KM. Zainteresovanih kupaca nije bilo.

Avion neaktivan

Direktor Vazduhoplovnog servisa RS Sreten Ilić za Klix.ba je potvrdio da se avion ponovo prodaje.

“Radi se o starom avionu koji nije aktivan već skoro 10 godina. Razmišljali smo da ga damo u muzej ili da ga stavimo pred neku ustanovu, ali onda smo odlučili da ga prodamo”, izjavio je Ilić.

Nakon incidenta u vezi sa Cessnom C-500, kada su najviši zvaničnici RS 2006. godine prinudno sletjeli, avion je odvezen u Njemačku na remont. Nakon desetina hiljada konvertibilnih maraka potrošenih na skladištenje i održavanje ovog aviona, odlučeno je da se proda s obzirom na to da se avion više ne može koristiti. Cijena remonta, prije nekoliko godina, nikada nije objavljena.

Druga Cessna leti na ljetovališta

Vlada RS je prije toga odlučila za pet miliona dolara kupiti moderniju Cessnu, tip C-525 koja se koristi i danas i koja je više puta bila tema medija u BiH s obzirom na to da se prošle godine vladinim avionom letjelo na ljetovališta u Grčku, Hrvatsku, ali i druga odredišta koja nisu bila najavljena među službenim putovanjima predstavnika Vlade i predsjednika RS.

Vazduhoplovni servis osnovan je uredbom Vlade RS kao zajednička stručna služba za obavljanje usluga prijevoza na obavljanju službenih poslova predsjednika RS, Narodne skupštine i Vlade RS. Servis može obavljati poslove i za druge korisnike po odobrenju predsjednika RS.

Treba istaći da se avion, koji je 1999. godine vraćen iz Beograda, gdje je bio od početka rata, može pogledati na Aerodromu Banja Luka 10. maja 2018. godine u 10 sati, a licitacija će biti održana istog dana u 13 sati.

Pravo učešća na licitaciji imaju sve pravne i fizičke osobe koje u skladu sa Zakonom mogu biti nosioci prava svojine u Bosni i Hercegovini, a koje su do roka naznačenog javnim konkursom uplatile kauciju u visini 10 posto od najniže početne prodajne cijene predmetne pokretne stvari i čija uplata je do naznačenog roka ‘legla” na žiroračun prodavca koji je naznačen u ovom javnom konkursu.

Ukoliko nijedan učesnik licitacije ne ponudi cijenu za pet posto višu od utvrđene najniže početne prodajne cijene, smatrat će se da ta licitacija nije uspjela te će se ponoviti.

Klix