Srbijanski mediji o Nurkiću: Svaka njihova RIJEČ BOLI

Košarkaški reprezentativac i član Portland Trail Blazersa Jusuf Nurkić sinoć je posmatrao utakmicu konferencijskog polufinala protiv Denver Nuggetsa te je nosio majicu s imenima bh. ratnih heroja, a zbog toga se našao na udaru srbijanskih tabloida, ali i javnog servisa RTRS.

Na Nurkićevoj majici je bio grb s ljiljanima, kao i imena ratnih heroja Izeta Nanića, Safeta Hadžića, Mehdina Hodžića, Midhada Hujdura, Hajrudina Mešića, Safeta Zajke, Envera Šehovića, Adila Bešića i Nesiba Malkića. Njegove fotografije su se pojavile na društvenim mrežama, a uslijedile su žestoke reakcije srbijanskih portala, kao i portala javnog servisa Radio Televizije Republike Srpske (RTRS).

U naslovima i tekstovima se navodi da se radi o “skanaloznoj provokaciji” kojom je Nurkić “veličao vojnike koji su ratovali protiv Srba” i “ubijali nedužne Srbe”, a jedan od portala je konstatovao da “Nurkić baš mrzi srbe”.

Osim napisa srbijanskih medija, ispod Nurkićevih fotografija na Instagramu i Twitteru došlo je do “prepucavanja” korisnika ovih društvenih mreža.

Radi tabloida u Srbiji treba istaći da nijedan vojnik Armije RBiH čije se ime našlo na majici koju je Nurkić nosio nije optužen niti spominjan u vezi s navodnim zločinima.