SRBIJA POKAZALA ZUBE: Vučić PODIGO VOJSKU… Sve ovo se događa TRI DANA nakon što je kosovska policija SILOM RASTJERALA SRBE u K. Mitrovici

Vežba je izvedena tri dana nakon što je kosovska policija upotrebila silu da rastera srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici

Pod budnim okom predsednika Aleksandra Vučića i stranih diplomata, Vojska Srbije pokazala je “mišiće”, pucanjem iz bojeve municije u simuliranom napadu na položaje pobunjenika na poligonu Pasuljanske livade, u okviru vežbe “Sadejstvo 2018”.

Taktička vežba “Sadejstvo 2018” usledila je tri dana nakon što je kosovska policija upotrebila silu da rastera srpske demonstrante u Kosovskoj Mitrovici na nemirnom severu Kosova i nakratko privela zvaničnika srpske vlade, piše britanska agencija.

Taj incident je, kako se ocenjuje, “pojačao već napete odnose između Srbije i Kosova”.

Vežba, u kojoj je učestvovalo više od 900 vojnika, deo je planirane obuke za 2018. godinu.

– Uvek smo bili dobri vojnici, želimo da imamo više takvih, želimo da budu još bolje obučeni – rekao je Vučić nakon vežbe.

Srpski vojni budžet u 2018. je 70,5 milijardi dinara, odnosno 595 miliona evra, što je 23,6 procenata više nego prošle godine, napominje agencija i dodaje da srpska vojska uglavnom koristi sovjetsku tehnologiju iz 80-ih godina, ali da Beograd želi da modernizuje svoju opremu.

Britanska agencija Rojters navodi da je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali i jedna od malobrojnih država Balkana koje nisu članice NATO saveza, krajnje nepopularnog, kako ističe, među Srbima od bombardovanja čiji je cilj bio proterivanje srpskih snaga sa Kosova.

Srbija, koja je proglasila vojnu neutralnost, pridružila se 2006. godine programu NATO-a Partnerstvo za mir i 2015. potpisala Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) – najviši stepen saradnje Alijanse i jedne zemlje koja nema aspiracije da joj se pridruži, navodi Rojters.

Rojters napominje da Srbija takođe gaji i bliske vojne veze sa Rusijom, svojim tradicionalnim pravoslavnim i slovenskim saveznikom.
telegraf.rs