SRBIJA ĆE MORATI UČINITI NEZAMISLIVO AKO ŽELI U EUROPSKU UNIJU: ‘To vam je glavni uslov za članstvo’…

Srbijanski se dužnosnici nadaju kako priznanje Kosova neće biti ključni uvjet za članstvo u EU-u, a ministar obrane Aleksandar Vulin je rekao kako Beograd i Priština trebaju podijeliti Kosovo.

Srbija će morati prihvatiti neovisnost Kosova, njezine bivše pokrajine, kako bi se pridružila Europskoj uniji, rekao je u srijedu u Prištini njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Kosovo je proglasilo neovisnost prije 10 godina, skoro desetljeće nakon što je NATO bombardirao srbijanske snage kako bi zaustavio ubijanje i protjerivanje Albanaca iz regije tijekom rata protiv pobunjenika 1998-99.

“Ako Srbija želi napredovati prema Europskoj uniji, izgradnja vladavine prava je glavni uvjet, ali naravno isto tako prihvaćanje neovisnosti Kosova”, rekao je Gabriel na konferenciji za novinare s kosovskim premijerom Ramushom Haradinajem. “To je središnji uvjet na putu prema Europi”.

Gabriel je rekao kako je istu poruku dao i srbijanskim dužnosnicima u Beogradu ranije u srijedu. Srbija cilja pridružiti se EU-u do 2025., datum koji je postavio Bruxelles koji nastoji uključiti u sebe zapadnobalkanske zemlje.

Srbijanski se dužnosnici nadaju kako priznanje Kosova neće biti ključni uvjet za članstvo u EU-u, a ministar obrane Aleksandar Vulin je rekao kako Beograd i Priština trebaju podijeliti Kosovo.

Gabriel je rekao kako će njegova zemlja pomoći da Kosovo priznaju pet zemalja članica EU-a koje to još nisu učinile, Španjolska, Rumunjska, Cipar, Grčka i Slovačka.

“Dakako, omogućavanje članstva u Europskoj uniji je konačni cilj. Jedan od uvjeta za to je da se uvjeri pet zemalja Europske unije koje ne priznaju Kosovo da takvo priznanje ima smisla jer Kosovo više nikad neće biti dio Srbije. Članstvo u Europskoj uniji je dobro za sve”, rekao je on.

Kosovo priznaje 115 zemalja među kojima i 23 od 28 članica EU-a. Njegovo članstvo u UN-u blokiraju saveznici Srbije Rusija i Kina. Oko 120.000 Srba koji još uvijek žive na Kosovu i dalje smatraju Beograd za svoj glavni grad, a Beograd ih podupire financijski.

Njemačka, jedna od prvih zemalja koje su priznale neovisnost Kosova zajedno sa Sjedinjenim Državama, Francuskom i Velikom Britanijom, i dalje je jedan od najvećih investitora na Kosovu.

net.hr