ŠOK U HRVATSKOJ| Pojavio se i video: Pogledajte kako je Kolinda odala počast bošnjačkim žrtvama u Ahmićima…

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, na svoju inicijativu je danas posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza. Podsjećamo da je bh. javnost ranije osuđivala hrvatsku predsjednicu što nije posjetila Ahmiće u kojima su se desili teški zločini tokom rata u našoj zemlji. Posjetila je i Srednju Bosnu, opštine u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. Hrvatska predsjednica posjetila je i Križančevo Selo kod Viteza.

Primijetili ste da na atakva mjesta volim odlaziti u tišini, pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti sa željom da se ta prošlost nikada ne ponovi i gledati u budućnost dobrih odnosa, ne samo Hrvata i Bošnjaka nego svih građana ovdje, smatra hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske posjetila je tvornicu furnira “Palavra” u Novoj Biloj, Općina Travnik, u kojoj je obišla proizvodne pogone i razgovarala s rukovodstvom i radnicima te kompanije. Grabar-Kitarović je posjetila i bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj.

– Nadam se da će s gospodarskim oporavkom Hrvatske tih projekata bit još više, jer je to jedini način da pomognemo ljudima da ostanu ovdje i da se poboljša kvaliteta života i podigne životni standard. Time, također, promičemo prijateljstvo između BiH i Hrvatske, poručila je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Vitezu kako je, uz socijalne i ekonomske reforme, nužno provesti i političke reforme koje će omogućiti opstanak pravnu sigurnost hrvatskom narodu u BiH.

– Hrvatska je uz vas ne samo u smislu političkih prava, konstitutivnosti hrvatskog naroda i njihove jednakopravnosti ostala dva naroda, već da držim da Hrvatska mora ulagati u ova područja, smatra Kitarović.

Kitarović je pred kraj posjete poručila da je pred BiH dugačak i naporan put integrisanja u Evropsku uniju, koji u konačnici, nakon reformi koje mogu biti i bolne, donosi brojne prednosti stanovništvu.

TV1