SNIJEG PADA ŠIROM BOSNE| Pogledajte kakve je nevolje izazvao: A meteorolozi upozoravaju da nam tek slijedi…

Sniježne padavine jutros su uzrokovale probleme u odvijanju saobraćaja u dijelovima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz BIHAMK-a. Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg će danas padati u velikom dijelu države.

Prijepodne u nizinama većinom će padati kiša, na planinama snijeg. U Krajini će prijepodne kiša preći u snijeg ili susnježicu. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na ponedjeljak u većem dijelu zemlje se prognozira snijeg, a na jugu kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 0 i 5°C, na jugu zemlje od 6 do 10°C, saopćeno je iz FHMZ-a.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim pravcima u višim predjelima centralne, zapadne i sjeverozapadne Bosne. Izdvajamo putne pravce Olovo-Kladanj i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, kao i puteve na području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Velike Kladuše i Kupresa. Na ostalim putevima kolovoz je pretežno mokar.

”Na moguću poledicu upozoravamo u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Pojačan oprez savjetujemo i zbog učestalih odrona zemlje ili kamenja. Posebno izdvajamo puteve preko planinskih prevoja, kao i dionice koje prolaze kroz usjeke”, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Na magistralnom putu M-17 Konjic-Mostar iz BIHAMK-a skreću pažnju na jake udare vjetra uz apel na vožnju prilagođenu uslovima na putu i napomenu da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Vremenska prognoza za narednu sedmicu: Padavine u BiH

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za nekoliko predstojećih dana, a kako navode meteorolozi, očekuje nas promjena vremena u Bosni i Hercegovini. Nakon subote sa mnogo sunčanih intervala i bez padavina, očekuje nas nedjelja uz padavine, a tako će biti i početkom naredne sedmice.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini oblačno. Prijepodne u nizinama će padati kiša, na planinama snijeg. U većem dijelu Bosne prelazak kiše u susnježicu i snijeg od večernjih sati prema kraju dana. U Krajini već od sredine dana u nizinama je izgledna susnježica ili snijeg.

Prognozirana je količina padavina između 5 i 10 litara po metru kvadratnom, na jugu zemlje i manje. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između 1 i 5°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 6 i 10°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni sa slabim snijegom. U Hercegovini slaba kiša. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Temperatura zraka u Bosni između -2 i 4°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 5 i 10°C.

U utorak u Bosni i Hercegovini oblačno. U Bosni većinom sa snijegom ili susnježicom. U Hercegovini, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne kiša. Vjetar slab sjevernog smjera. Temperatura zraka u Bosni između 0 i 5°C. Temperatura zraka u Hercegovini između 5 i 9°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

N1