SKORO KAO I KOD NAS… Ali samo zbog ove “sitnice” KANADA JE VODEĆA zamlja a mi… NAS U STVARI KAO DA I NEMA!

Kanadski premijer Džastin Trudo je svojom pojavom i stavovima privukao pažnju i domaće i svetske javnosti. Tu pažnju i danas privlači njegov kabinet

Kanadska vlada dobila je novog predsednika 2015. godine i već od samog stupanja na funkciju premijera, Džastin Trudo je svojom pojavom i stavovima privukao pažnju i domaće i svetske javnosti, a nešto što i danas privlači veliku pažnju jeste sastav njegovog kabineta.

Osim što Vlada Kanade u svojim redovima ima podjednak broja žena i muškaraca na ministarskim pozicijama, poznata je i po tome što su se među ministrima našli i jedan astronaut, farmer i pisac.

Ali, ono što je izdvaja od drugih država je to što je svaki ministar koji je izabran za određeno ministarstvo stručan u toj oblasti.

Predstavljamo vam deo kanadske vlade.

Premijer Kanade Džastin Trudo rođen je 1971. godine i član je Liberalne stranke. Za to je definitivno imao neke političke predispozicije, jer je i njegov otac Pjer Eliot Trudo takođe bio kanadski premijer.

Nakon što je diplomirao englesku književnost, zaposlio se kao nastavnik, ali i nastavio dalje da se usavršava. Politikom počinje da se bavi 2008. godine. Osim uloge premijera, preuzeo je i resor “Međuvladinih poslova”.

Ministar javne bezbednosti i vanrednih situacija je Ralf Edvard Gudejl, inače jedan od starijih ministara (rođen je 1949.), a politikom se bavi od 24. godine. Studirao je prava i u to vreme osvojio je zlatnu medalju za akademska dostignuća, a bio je i osmatrač.

Ministarstvo poljoprivrede preuzeo je Lorens Mekalej, takođe stariji političar koji je dugo godina bio aktivan kao predstavnik izborne jedinice s ostrva Princ Edvard, a pre stupanja na ministarsku poziciju bio je farmer.

Na čelu spoljnih poslova nalazi se Kristia Frilend, koja je na tu poziciju došla 2017. godine, a prethodno je bila ministarka međunarodne trgovine. Pre stupanja na ministarsku poziciju, Kristia je bila novinarka i političarka. Diplomirala je rusku istoriju i književnost, kao i slavistiiku. Radila je za Fajnenšl Tajms i napisala knjigu o ruskoj tranziciji iz socijalizma u kapitalizam. Njena druga knjiga, “Plutocrats”, postala je bestseler i dobila je za nju par književnih nagrada.

Ministar transporta je Mark Garno, penzionisan vojni oficir, bivši astronaut i inženjer. Garno je bio prvi Kanađanin u svemiru. Tri puta je učestvovao u letovima koje je zvodila NASA i to 1984, 1996. i 2000. Takođe, bio je predsednik Kanadske svemirske agencije od 2001. do 2006. godine.

Ministar za imigracije, izbeglice i državljanstvo od 2017. godine je Ahmed Husen, inače advokat. Rođen je 1976. godine u Somaliji, a bio je i predsednik Nacionalnog kanadskog somalskog kongresa. Specijalista je za imigracije i krivično pravo. I sam je kao dete, zbog rata morao da pobegne iz Somalije.

Ministarstvo za poslove starosedelaca i Severne poslove, što je specifičnost Kanade, zaduženo je za kanadske Indijance i njihova područja. Na čelu ovog ministarstva nalazi se Kerolin Benet, inače lekarka, koja je odlikovana za 20 godina predanog rada. Veoma je aktivna i u udruženjima vezanim za zdravstvo, a uporedo i predaje na Univerzitetu u Torontu.

Predsednik veća Riznice, još jedne ministarske specifičnosti je Skot Brison. Pre nego što se prihvatio posla nadziranja državnog novca, uspešno se bavio trgovinom.

Ministar inovacija, nauke i ekonomskog razvoja je Navdip Bains, rođen 1977. godine. Završio je master studije iz poslovne administracije, a radio je kao analitičar finansijskih procesa. Njegovo glavno obeležje je turban, u skladu sa verom kojoj pripada.

Ministar finansija je Vilijam Morno. Završio je master studije iz ekonomije, a pre stupanja na ministarsku poziciju vodio je firmu koja se bavi razvojem ljudskih resursa. Da je bio uspešan u tom govori činjenica da je firma koju je vodio, od 1992. godine 200 zaposlenih do 2015. imala 4.000 zaposlenih.

Ministar nacionalne odbrane je Hardžit Sing Sajdžan. Pre nego što je počeo da se bavi politikom, Sajdžan je radio kao detektiv vankuverske policije, a bio je i pukovnik kanadskih oružanih snaga. Odlikovan je za dela u Afganistanu.

Ministarstvo pravde vodi Džodi Vilson-Rejbuld, koja je ujedno i glavni državni tužilc, jer su te funkcije u Kanadi spojene. Pre stupanja na fministarsku funkciju bavila se političkim naukama, pa diplomirala pravo i postala advokat. Uz to, po porodičnoj tradiciji, ona je i aktivista za unapređenje prava i načina života kanadskih Indijanaca.

Pogledajte video:

Telegraf.rs