SKANDAL U SREBRENICI: Pogledajte kako su Dodikovi omladinci danas pored Memorijalnog centra Potočari slavili Dan RS-a…

I mladi SNSD-a u Srebrenici su obilježili 9. januar kao Dan RS, a kolone vozila sa zastavama RS prošle su pored Memorijalnog centra u Potočarima. U međuvremenu u ovoj općini se održavala i konferencija o zaštiti prava povratnika u Srebrenici u organizaciji Udruženja “Odgovor”. Učesnici konferencije donijeli su “Potočarsku deklaraciju”. Poručuju, deklaracija je apel probosanskom političkom bloku, da se riješe ključni problemi Bošnjaka u RS.

Podizanjem zastave RS, te intonacijom himne dvadesetak mladih SNSD-a u Srebrenici je obilježilo 9. januar.

„Kao i u svakoj opštini, skup smo zakazali u 11h da izrazimo, da pokažemo da smo za RS. Da ovo nije inat, da je ovo ljubav prema našoj republici i da smo uz našu republiku“, poručio je Darko Grujičić, organizator i predsjednik mladih SNSD Srebrenice.

U isto vrijeme, u Srebrenici i skup pokreta “Odgovor”. Iz Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa podsjećaju na odluku Ustavnog suda, te poručuju da 9.januar nikada neće prihvatiti kao Dan RS.

SKANDALOZNE SCENE POGLEDAJTE OD 3:OO MINUTE

„Taj dan je zacrtan da se desi ovo mezarje, da nestane jedan narod sa ovih prostora. To zlo je osuđeno u Den Hagu. Zar se nisu osvijestili ti ljudi, da se pokaju, da kažu brisat ćemo taj dan, bar da ga ne obilježavaju i zacrtavaju kao neki poseban dan, da iskažu iole pokajanje za ono što je neko činio u njihovo ime iz njihovog naroda“, istakla je Kada Hotić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Zaštita prava povratnika bio je cilj konferencije koja je pored udruženja preživjelih srebreničana, okupila i predstavnike probosanskih stranaka. Od pozvanih deset, stigli su predstavnici Nezavisne bosanskohercegovačke liste, na čelu sa Ibrahimom Hadžibajrićem, SDA, BPD-a i SBiH. Rezultat sastanka je Potočarska deklaracija.

„Mi smo svi saglasni da u smislu 9. januara koji je po nama legalistički gledano dan koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, i oko toga nema nikakvog politiziranja i vrijeme će pokazati da je nemoguće suprotstavljati se pravnom sistemu BiH, ko to htio prihvatiti ili ne”, navodi Ćamil Duraković, lider pokreta Odgovor.

„Danas smo imali jedan prijedlog koji ćemo još nastaviti, na sramotu ostalim političkim partijama nas je samo ovdje četiri bilo, zašto nisu došli, poslali predstavnike. Mi ćemo ovu borbu nastaviti, nastavit ćemo daljim razgovorima“, dodaje Muharem Fišo iz BPS-a.

„Osnovni problem leži u većem bh.entietu FBiH to je problem broj jedan i veoma malom odzivu ljudi koji treba da izađu na izbore iz naše dijaspore“, poruka je Ibrahima Hadžibajrića iz NBL-a.

U Srebrenici danas i kolona automobila sa zastavama RS-a i SNSD-a. Uz zvukove sirena prošla je pored Memorijalnog centra Potočari.

TV1