SKANDAL TRESE SVE DRŽAVNE INSTITUCIJE| Policija zaplijenila 110 ovaca: Pogledajte šta su čobani uradili…

Stanovnici albanski nacionalnosti koji žive u pograničnom pojasu između Kosova i Preševske doline su pod velikim pritiskom.

Sa jedne strane oko njih je uvijek srpska žandarmerija a sa druge strane je Policija Kosova koja im pravi isto problema kao i žandarmerija. Policija Kosova je Vaxhidu Zahiri zaplijenila 110 ovaca koje su bile na ispaši u blizini Dobrosina.

“Ovce su bile njegove i one su bili na pašu na mjestu “Liken”, gdje je kao i svake jeseni stoka bila na ispašu u Dobrosinu u Bujanovcu i Stubline koje pripada opštini Gnjilane”, izjavio je jedan stanovnik Dobrosina za “Zëri”.

Prema njemu, ovo što se događa sa Policijom Kosova je više nego skandal.
“Nije prvi put da nam kosovska policija, večina su nam i rođaci, koji su se tokom rata hranili našim hljebom, pravi probleme.

“Nije prvi put da nam uzimaju ovce. Oni su i dva-tri puta ljudima u Dobrosinu uzimali i krave…ovo je više nego skandal. Oni uzimaju stoku siromašnima, dok krijumčari koji ih plaćaju njih ne vide”, rekao je jedan stanovnik koji ih ljutito proklinje: “da im bude haram hljeb koji jedu”.

Dok iz kancelarije za informisanje Policije Kosova koja je potvrdila slučaj, navode da je jedna osoba albanske nacionalnosti (srpskog državljanstva) sa stokom prošla državnu granicu, radi ispaše stoke na teritoriji Republike Kosova.
“Po nalogu tužioca zaplijenjena su 110 grla stoke (ovce i koze), njihova ukupna vrijednost je oko 10.000 eura”, navodi se u izvještaju PK-a.

Dobrosin je prvo selo pored granice u Opštini Bujanovac. Ovo selo je od granice Kosova udaljeno samo 200 metara.

“Nismo zaslužili ovakvo poniženje od Vlade Kosova. Samo iz ovog sela učestvovalo je više od 40 osoba direktno ili indirektno u oba rata”, kaže drugi stanovnik sela, koji poručuje Prištini da se o alternativnom putu Gnjilane-Dobrosin -Bujanovac pregovara u Briselu, i da to postane i zvaničan put.
.