SITUACIJA ZATEGNUTA – STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Historija se ponavlja, preti nam novi rat…

Kao dokaz u prilog svojoj teoriji o usponu “novog nacionalizma” Rubini, poznato kao Doktor Propast, uzima rezultate nedavnih izbora za Europski parlament, na kojima su posebno dobro prošle upravo ekstremno desničarske partije.

Kao kada je tridesetih godina, poslije velike depresije, došlo do stvaranja autoritarnih režima u Europi i Aziji što je dovelo do Drugog svjetskog rata, tako se danas javlja nacionalizam u ekonomiji čime se povijest ponavlja, tvrdi poznati ekonomist Nouriel Roubini.

Ovaj novi nacionalizam u ekonomiji uzima razne oblike: trgovinske barijere, imovinski protekcionizam, protivljenje stranom investicijskom kapitalu, politike koje favoriziraju domaće radnike i tvrtke, anti-imigracijske mjere, kapitalizam države, i nacionalizam resursa.

U političkom domenu, vidimo uspon populističkih, anti-globalističkih, anti-imigracijskih iu nekim slučajevima otvoreno rasističkih i antisemitskih stranaka, piše Roubini, poznat kao Doktor Propast, u kolumni za Project Syndicate.

Profitiraju samo elite

Protivljenje bilo kakvoj vrsti globalne organizacije i međunarodne suradnje rezultat je, kaže Roubini, anemičnog gospodarskog oporavka.

Velika recesija, koja je počela 2008. godine, a koju je upravo ovaj ekonomist prvi predvidio, unatoč ponekim usponima, u svijetu i dalje traje, a nacionalisti to vješto koriste da krivnju za ekonomsku malaksalost prebace na strance, bilo da se radi o uvozu stranih proizvoda ili prilivu stranih radnika.

Kada se ovom doda nejednakost u bogatstvu i prihodima u mnogim zemljama, nije nikakvo čudo što se raširio ekonomski princip “pobjednik uzima sve” koji koristi samo elitama i mijenja politički sustav, piše Roubini.

Ova pojava, prema njegovim riječima, primjećuje se iu razvijenim gospodarstvima poput SAD, kao iu zemljama u tranziciji.

U SAD, kaže Doktor Prospast, imamo sustav legalizirane korupcije u kom velike korporacije daju neograničene svote novca izabranim dužnosnicima. U tržištima u razvoju stvari su često još jednostavnije, gdje lokalni oligarsi neometano dominiraju i ekonomijom i politikom.

Svijetu prijete novi ratovi

Kao dokaz u prilog svojoj teoriji o usponu “novog nacionalizma” Rubini uzima rezultate nedavnih izbora za Europski parlament, na kojima su posebno dobro prošle upravo ekstremno desničarske partije.

Širenje nacionalne mržnje i govor usmjeren protiv Europske unije u modi su u Francuskoj, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, a euroskeptični glasovi desnice su sve jači iu Italiji i Njemačkoj.

Ekstremna desnica u SAD oslikava se kroz jačanje Tea Partija i sličnih radikalno desnih frakcija koje su gotovo potpuno preuzele Republikansku stranku, a koja ima većinu u zastupničkom domu kongresa.

Nacionalizam se, piše Roubini, ponovo pojavljuje iu Aziji, a posebno je vidljiv u politici novih lidera Kine, Japana, Južne Koreje, Indije, Tajlanda, Malezije i Indonezije. Pri tome, nestabilnost geopolitičke situacije na Bliskom istoku ne treba uopće posebno naglašavati.

Zbog svega navedenog Rubini strahuje da bi jačanje nacionalizma, kao izravne posljedice “velike recesije”, moglo dovesti do novih vojnih sukoba u svijetu.

Zbog štete koju je izazvala “velika recesija”, najrazvijenije svjetske ekonomije osuđene su na stagnaciju, a tržišta u razvoju suočena su s izazovom stvaranja gospodarskog rasta. Ovo je idealno tlo za cvjetanje ekonomskog i političkog nacionalizma, zaključuje ovaj nobelovac.

Izvor: Kurir