SIN (6 GODINA) JOŠ NE ZNA DA JE OTAC POGINUO, rekli su mu da je u bolnici: ISPRAĆEN Elvir Kamberović…

Stotine rođaka, komšija, prijatelja i radnih kolega jučer su u Kamberima kod Gradačca u zaseoku Salatovići klanjale dženazu Elviru Kamberoviću (37), koji je poginuo prošlog ponedjeljka u Italiji dok je obavljao poslove u jednom kamenolomu kod Siene.

Velika tuga obavila je familiju Kamberović jer, kako je suznih očiju na ispraćaju sina poručio otac Suad, nakon što su svojim poštenim radom ostvarili sve što su planirali, sagradili veliku kuću i pronašli siguran posao, u sekundi im se život slomio.

– U Italiji sam radio i prije rata. Onda sam ostavio Italiju i posao pa došao da branim svoju domovinu. Četiri godine sam u rovu bio, a od ove i ovakve države nisam dobio ni fening. Sve to na jednu stranu, da je meni moj Elvir živ, da supruga Sehija i ja imamo sina, te da moja snaha Asmira ima supruga, a moji unučići oca. Vjerujte da mlađi šestogodišnji unuk još ne zna da mu je otac poginuo, misli da je u bolnici, pa ga čeka. Sklonili smo djecu da ne gledaju ovu žalost – tužan je otac Suad.

– Ništa nije predosjećalo na tragediju. U Italiji smo živjeli u dva stana. Bilo je veselo. Ja sam se igrao s unucima. Ne daj Bože nikome da roditelji ukopavaju svoju djecu…

PAD S VISINE. Elvir Kamberović (37) iz Gradačca, državljanin BiH, preminuo je u Italiji nakon što je prošlog utorka zadobio teške povrede u kamenolomu u regiji Toskani. On je u kamenolomu pao s 12 metara visine. Nakon toga bio je četiri sata u dubokoj komi i na kraju je podlegao.

Stradali čovjek popravljao je mrežu koja ograničava podzid gradilišta i iz neutvrđenih razloga pao je s 12 metara visine.

Kamberović je zadobio teške povrede kičme, zbog kojih je odmah helikopterom prebačen u bolnicu u Sieni. Međutim, neposredno po prijemu u bolnicu ‘Le Scotte’ podlegao je povredama.

Iza nastradalog su ostali roditelji Suad i Sehija, supruga Asmira i dvojica maloljetnih sinova. Iz rodnih Kambera kod Gradačca Elvir je s porodicom otišao prije deset godina. U BiH je sa suprugom i sinovima došao za novogodišnje praznike, a u Italiju su se vratili 6. januara.

– To je vrlo vrijedna i časna porodica. Sagradili su zajedničku porodičnu kuću, ali su svi radili i živjeli u Italiji. Ko je mogao i pretpostaviti da se Elvir, kada je, 6. januara, krenuo u Italiju na posao, živ neće vratiti – navode rođaci u Kamberima.

ISTRAGA NESREĆE. Italijanski karabinjeri rade na utvrđivanju uzroka nesreće te istražuju i uslove rada u kamenolomu. Na mjesto nesreće izašli su i predstavnici inspekcije rada iz Siene. Oglasio se sindikat građevinskih radnika Sijene koji je upozorio na loše sigurnosne prilike u kamenolomima.

doznajemo.com