“SESTRA MI JE PREMINULA OD RAKA PLUĆA, A NIJE BILA PUŠAČ”: Pogledajte šta je uzrok…

“U decembru, moja mlađa sestra Sara preminula je od raka pluća, dvije godine nakon što joj je bolest dijagnostifikovana“, započinje priču Klajv Kolmen za BBC.

Sara je, kako njen brat objašnjava, vodila zdrav život, nikada nije pušila ni pila. Radila je na romanu čije je objavljivanje bilo zakazano za nekoliko dana, nije ga dočekala.

“Prije nego što se ona razboljela vrlo malo sam znao o raku pluća, misleći da je riječ o bolesti koju dobijaju pušači. Nisam imao pojma koliko ljudi koji nikad nisu pušili oboli od nje i da u Britaniji više ubija od raka dojke, prostate i pankreasa zajedno”, nastavlja Kolmen, prenosi B92.

Liječena je novim lijekovima koji su u tom trenutku bili na raspolaganju. Ono što je bilo frustrirajuće, dodaje on, jeste što su lijekovi mogli da ubiju tumor veličine pomorandže, ali Sara nije imala sreće.

“Kada su lijekovi prestali da djeluju, tumori su se vratili skoro odmah do veličine koje su prethodno bili, ili gore.”

U Velikoj Britaniji od raka pluća svakodnevno umre 98 osoba, što ovu bolest čini najvećim “ubicom” kada su tumori u pitanju.

U oko 14 odsto slučajeva, oboljele osobe nikada nisu pušile.

Onkolog Dejvid Giligan ističe da je kasna dijagnoza bolesti pogubna za pacijente.

“Najgore je što se kod osoba nepušača bolest dijagnostifikuje u kasnim stadijumima, zbog čega tretman često ne bude od pomoći.“

Većina tumora dijagnostifikuje se u četvrtoj fazi, što znači da se tumor već proširio. U takvim slučajevima prognoze su do 200 dana života, ali kada se ranije ustanovi, 73 odsto su šanse da pacijent poživi duže od pet godina.

Oslobodjenje.ba