ŠEŠELJ NASTAVLJA S PROVOKACIJAMA: “I dalje ćemo pljuvati, gaziti i paliti hrvatsku zastavu jer je…”

Šešelja su, kaže, iznenadila pitanja novinara o tome je li incidenta doista bilo. Naveo je pet-šest potencijalnih svjedoka, a novinare je uputio da od policije zatraže snimku sigurnosne kamere
O jučerašnjem incidentu u Skupštini Srbije, gdje je, po vlastitim tvrdnjama (snimka ne postoji ili zasad nije objavljena, nap.a.) gazio hrvatsku zastavu, a zatim izvrijeđao izaslanstvo Hrvatskog sabora koje je potom napustilo Beograd, na konferenciji za novinare danas se oglasio sam Vojislav Šešelj.

Na pitanje očekuje li da mu bude oduzet zastupnički imunitet nakon što ga je Mehanizam međunarodnog suda u Haagu osudio na deset godina zatvora zbog ratnih zločina (kaznu je već odležao jer mu je uračunata u vrijeme provedeno u pritvoru Haškog suda) Šešelj je rekao da ne vidi razloga tomu jer je kaznu već odslužio i smatra da se na njega ne odnosi odredba srpskog izbronog zakona prema kojemu se zastupnički mandat oduzima svima koji su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju duljem od šest mjeseci.
SKANDAL U SRBIJI: Ratni zločinac Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao delegaciju! Jandroković prekida posjet: ‘Osuđujemo ovaj necivilizirani čin’

“Bilo bi izvanredno i da smo izmislili, ali nismo”
Rekao je da ne zna hoće li protiv njega biti vođen postupak za gaženje hrvatske zastave i vrijeđanje hrvatske delegacije, dodavši kako vjeruje da svi časni Srbi podržavaju ono što su učinili on i njegov sudrug iz Srpske radikalne stranke Filip Stojanović, prenosi B92.
Šešelj je novinarima detaljno opisao taj incident ponovivši kako je pokušao poderati zastavu ispred Skupštine, a kada mu to nije uspjelo bacio ju je na zemlju i izgazio.
Iznenadila su ga pitanja o tome je li se incident doista dogodio. Naveo je pet-šest potencijalnih svjedoka, a novinare je uputio da od policije zatraže snimku sigurnosne kamere.
“Pet-šest stražara je reagiralo. Otimali su zastavu iz naših ruku, hrvali se s nama. Članovi delegacije su čuli kada sam im opsovao majku ustašku. Čuo je i onaj Srbin među njima (Milorad Pupovac, nap.a.). Pa, čemu onda ova galama ako smo sve izmislili? Bilo bi izvanredno da smo izmislili, a budale nasjele, ali nismo. Zašto su se onda vratili u Zagreb, samo zbog našeg priopćenja? Nevjerojatno mi je da sumnjate da se to dogodilo, ali učinak je solidan čak i da nije bilo ničega”, kazao je Šešelj.
ZASTUPNICA KOJOJ JE PRIJETIO ŠEŠELJ: ‘Prostor gdje je gazio zastavu pokriven je kamerama, predsjednica Skupštine skriva snimke’

“Dabogda nam se desnica osušila ako ikada zaboravimo Krajinu”

Šešelja iznenađuje i što se oko njegovog postupka “digla kuka i motika” te što su reagirali i predsjednik Srbije i premijerka i predsjednica Skupštine.

“Kaže predsjednik (Vučić) da se ne može izvrgavati ruglu zastava nijedne suverene zemlje. E, može! Jer je pod tom zastavom provedena agresija na Republiku Srpsku Krajinu i protjerano je 200.000 Srba, a tko zna koliko pobijeno. I toj zastavi se ne može odavati poštovanje. Zato ćemo je i dalje pljuvati, gaziti i paliti jer je to zastava hrvatske ustaške države”, rekao je Šešelj.

Odbacio je i tvrdnje srpske premijerke Ane Brnabić da je jučerašnji incident poremetio dinamiku odnosa Srbije i Hrvatske.

“Nećemo priznati hrvatsku ustašku zastavu dok traje okupacija RSK. I dabogda nam se desnica ruka osušila ako ikada zaboravimo Krajinu. Tu smo zakletvu položili na grobu Ranka Vujića, predsjednika SRS za Krajinu. Ali, tu zakletvu su položili i bivši srpski radikali, koji su tada bili s nama, i neka vode računa”, rekao je Šešelj aludirajući na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Najavio “đurđevdanski radikalski uranak” u Hrtkovcima

Šešelj je najavio i skup radikala u Hrtkovcima, selu u Vojvodini iz kojeg su 1992. godine protjerani Hrvati. On ga najavljuje kao mirno političko okupljanje”.

“Skup je uredno prijavljen, imat ćemo redarsku službu i to će biti miran politički skup. Đurđevdanski radikalski uranak. Kao što je miran skup bio i 1992. godine, ni tada nije bilo incidenata. Nema razloga za zabranu”, kazao je Šešelj cinično.

Naime, postoji zahtjev da se zabrani skup u Hrtkovcima, zakazan na 26. godišnjicu mitinga nakon kojeg je uslijedilo iseljavanje Hrvata, a za što je Šešelj u Haagu osuđen na deset godina zatvora. On je negirao da su Hrvati bili protjerivani iz Srbije tijekom rata dodajući da je bilo slučajeva razmjene kuća i stanova sa Srbima iz Hrvatske pri čemu su Hrvati bolje prolazili.

net.hr