SENAD HADŽIFEJZOVIĆ: Es-selamu ‘alejkum, podanici Kalifata! Dragan Ibn Herceg Ebu Čović Treći: Merhaba,askeri…

Građanska Bosna i Hercegovina znači klasični unitarizam, odnosno islamsku državu. Jasan je bio Dragan Čović, kazavši i kako vrlo otvoreno o tim stvarima govori i u Briselu, a govoriće i bilo gdje drugo. Reakcije danas – SDP kaže da Čović teži rasističkoj državi. SDA poručuje da umjesto promicatelja, Čović postaje grobar evropskih vrijednosti.

Jednoglasni u SDA. Saopštenjem osuđuju Čovićeve izjave.

“Ovakve izjave su vrlo opasne i potiču iz velikosrpske i velikohrvatske ideološke kuhinje. Njihov cilj je da bošnjačkom narodu i svim bh. patriotama stave stigmu islamskog radikalizma i na taj način ih prikažu u negativnom svjetlu zapadnom svijetu”, stoji u saopštenju SDA.

Lider SDP-a, Nermin Nišić otvorenim pismom – protiv Čovića. Između ostalog piše – da Čović dokazuje kako nije odmakao od ‘93. kada je kao direktor Sokola zarobljenike iz koncentracionih logora – dovodio na prinudni rad. Kroz Izborni zakon – želi rasističku državu – piše Nikšić.

“Meni je žao što neko ko sjedi u Predsjedništvu ove države, nažalost, radi u interesu susjedne Hrvatske, a ne u interesu BiH i stalno priča o majorizaciji, a Hrvati iz BiH odlaze pogotovo tamo gdje je HDZ na vlasti već 25 godina”, tvrdi Lana Prlić, potpredsjednica SDP BiH.

Izvor: N1

Nije izostao komentar ni – Željka Komšića. Ako unitarno znači sekularno – kako onda može biti islamsko? Čović priča beslimilice, stava je. Reaguju i izvan političkih krugova. Udruženje demokratskih pravnika. Traže izvinjenje:

“Ako to ne učini predlažemo da se pokrene građanska moralna odgovornost i da u tome učestvuju nevladine organizacije i Međureligijsko vijeće te da nadležni organi razmotre mogućnost i krivičnog progona zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i iznošenja neistinitih podataka”.

Nižu se Čovićevi susreti s regionalnim liderima – nedavno Vučić, jučer Kitarović. A i javnosti je direktno poručio – da nema namjeru odustati od svoje najaktuelnije priče.

“Na taj način mi razgovaramo i kad budemo u Briselu, tako ću razgovarati i sa gospodinom Erdoganom, znači nema tu nikakvih tajni ili nešto iza leđa”, poručuje Čović.

Građanska država – klasični je unitarizam – što znači islamska država, kazao je Čović. Pravnici pojašnjavaju – građanska država ne isključuje multietničku državu. Unitarna država – jednako je – jednostavna država. Jedna vlast za kompletnu teritoriju.

“Zato se nikako ne može BiH u ovakvom ustavnom uređenju dovesti u kontekst unitarne države s obzirom da je čine dva asimetrično uređena entiteta koji je jedan centralni, odnosno unitarni, a to je RS i jedan krajnje decentralizirani odnosno federativno uređen, a to je Federacija – dakle BiH je u svijetu primjer po složenosti a ne po jednostavnosti”, pojašnjava Muhamed Mujakić, pravni stručnjak.

Novo uređenje države će pričekati. Jer u toku je pozicioniranje pred izbore. Kako je istakao šef Delegacije EU u BiH, Wigemark – nije nezabilježeno da se i evropski put koristi za postizanje određenih političkih interesa.