SELO I DANAS PRIČA O OVOME: Nadživio je sve svoje 4 žene, umirale prirodnom smrću, a onda…

Svi koji su barem jednom posjetili Instagram profil Hane Hadžiavdagić možda su primijetili su da ona samu sebe u svakoj objavi naziva “opet najljepša”.

Milovana Baranca iz zaseoka Ristići kod Višegrada, iako je umro prije skoro tri decenije, mještani osim kao dobrog domaćina i veseljaka, i dalje pamte i spominju kao četvorostrukog mladoženju koji je nadživio svoje supruge Zorku, Radinu, Radenku i Ivanku.

Na groblju u selu Crnčići na jednom mermernom spomeniku nalazi se fotografija umrlog i imena tri njegove vjenčane supruge, dok je četvrta sahranjena u blizini.

Milovanov potomak Srpko Baranac tvrdi da je dobro zapamtio djeda Milovana, jer je za vrijeme raspusta dolazio na selo da se odmori i družio se s njim u velikoj kući od lučevih brvana.

– Djed Milovan je sve svoje supruge nadživio i umro je 1990. godine pred sami rat, koji bi mu bio treći jer je rođen 1905. Iako je proživio život sa četiri žene, punih 11 godina je živio sam u ovoj kući, kao pravi usamljenik – navodi Baranac, koji je posjetio djedov grob.

Sjeća se da je Milovan razmišljao i da se po peti put oženi, ali je, nastavlja, smrt bila brža.

Milovanov komšija Ljupko Baranac priča da je Milovan bio dobar domaćin i veseljak koji je s tri žene dobio troje djece. Jedino nije imao poroda s posljednjom Ivankom.

– Sve njegove žene su umrle prirodnom smrću. Bila su to teška vremena, na selu se puno radilo, teretilo, a kad se žena razboli, rijetko je koja vođena ljekaru. Selo je bilo daleko od grada i bez puteva – objašnjava Baranac.

Milovan je radio kao rudar u rudniku željezno-niklonosne rude u Vardištu, gdje je zaradio i penziju.

Nije, tvrde, zapostavljao ni seljačke poslove jer je familija bila brojna. Imao je još dvojicu braće. Kad je ženio prvog sina, mlada je u kući zatekla 22 čeljadi.

Kuća Baranaca je i danas jedna od najljepših u zaseoku Ristići. Potomci Milovanovi i njegove braće planiraju da je zaštite i renoviraju kako bi podsjećala na njihove najmilije i život sela i seljaka u nekom prošlom vremenu.

doznajemo.com