SARAJEVSKI REŽISER EMIR KUSTURICA PRIMJENJUJE PRAVOSLAVNE OBIČAJE: Pred Božić ode na planinu, a onda…

Za poznatog režisera Emira Kusturicu, Božić je bio i ostao mnogo više od običnog okupljanja porodice, piše danas beogradski “Kurir”.

Iako on veći dio godine nije u Srbiji, ovaj pravoslavni praznik provodi sa suprugom Majom, djecom i unukom.

– U drveni grad na Mećavniku, u svoju kuću u kojoj se uoči Božića okuplja porodica Kusturica, godinama već na Badnji dan donosi badnjake sa planine, gore visoko sa Šargana, a onda ih u Drvengradu založi ispred crkve – piše list.

Kusturica je za božićni broj “Kurira” izjavio da mu je veoma važno što je njegova porodica na ovaj praznik zajedno.

Emir Kusturica (Sarajevo, 24. studenog 1954.) je jugoslavenski i srpski filmski redatelj iz Bosne i Hercegovine. U prvom dijelu svog opusa bavio se temama vezanim za život u komunističkoj Jugoslaviji, BiH, te njegovom rodnom Sarajevu. Radio je i u Sjedinjenim Američkim Državama, a već duži niz godina živi i radi u Srbiji.

Emir Kusturica se rodio 24. studenog 1954. po prezimenu i imenu u muslimanskoj obitelji koja se deklarirala kao ateisti, 2005. se godine Kusturica krstio na Đurđevdan u pravoslavnoj crkvi. Kusturica se javno deklarira kao Srbin. Njegov otac Murat Kusturica je radio u ministarstvu informiranja SR Bosne i Hercegovine. Emirova majka Senija je bila domaćica.

Tijekom školovanja Emir nije bio pretjerano uspješan đak, ali njegov otac koji je vidio sinovljevu zaljubljenost u filmove koristi svoje rodbinske veze kako bi poslao na čuvenu prašku filmsku akademiju.

Kusturičin rad danas

2000. nastupio je kao glumac u francuskom filmu La veuve de Saint-Pierre, redatelja Patrice Lecontea, u tom filmu Kusturica ima ulogu sa vrlo malo teksta, ali govori tijelom i očima.
2001. Kusturica je režirao dokumentarni film posvećen glazbi i koncertima i putovanjima Super 8 Stories.
2002. ponovno je glumio u filmu The Good Thief, redatelja Neil Jordana, u ovom filmu Kusturica se pojavljuje kao svirač električne gitare koji stalno svira kratke teme Jimia Hendrixa.
2004. Snimio je film na temu rata u Bosni 1992. Život je čudo, za ovaj film dobio je francusku nagradu ( The Prix de l'Education nationale), ovaj film na CD-ROM-u postao je nastavni materiijal.
2005. Emir Kusturica je dobio nagradu Philippe Rotthier European Architecture Award za svoj projekt ekološkog naselja Drvengrad na planini Zlatibor, Srbija. Iste godine bio je predsjednik žirija Filmskog festivala u Cannesu
10. ožujka 2007., Kusturica je odlikovan visokim francuskim ordenom (Ordre des Arts et des Lettres), za doprinos umjetnosti.
U svibnju 2007. dovršio je i premjerno prikazao u Italiji dokumentarni film Maradona o velikoj nogometnoj argentinskoj zvijezdi Diegu Maradoni.
2009. godine je počeo rad na povijesnom filmu posvećenom meksičkom revolucionaru Franciscu “Panchi” Villi, koji je sniman u Španjolskoj i Meksiku i u kojem glavne uloge imaju Johnny Depp, Salma Hayek, Penélope Cruz i Javier Bardem.