SALKIĆ U PROBLEMIMA| Nakon što je kritikovao diskriminaciju Bošnjaka u RS-u: Pogledajte šta mu je Dodik uradio…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je naložio donošenje rješenja o utvrđivanju osnova plate kojim je potpredsjedniku Srpske Ramizu Salkiću umanjena plata za 20 posto, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

U saopćenju se navodi da je odluka donesen “zbog Salkićevog iznošenja notornih neistina koje nanose nemjerljivu štetu ugledu Republike Srpske, iz čijeg budžeta potpredsjednik Salkić prima platu”.

Podsjetimo, ranije danas Dodik je osudio Salkićev istup u medijima. Rekao je da “permanentna ratnohuškačka retorika Ramiza Salkića, prepuna laži i dezinformacija ima za cilj dizanje tenzija u Republici Srpskoj i kao takva ovdje ne može i neće proći”.

Salkić je danas izjavio da ćek kao potpredsjednik RS-a preko poslanika u NSRS zatražiti pisanu informaciju o nabavci naoružanja kako bi se utvrdilo da li je sve urađeno u skladu sa zakonima, koji su na snazi u Bosni i Hercegovini.

„Mi smo svjedoci da predsjednik entiteta RS radi na uspostavljanju neke vrste oružanih formacija“, kazao je Salik govoreći o kupovini 2.500 komada pušaka od strane MUP-a RS.

Salkić je naglasio da sve aktivnosti koje se provode trebale bi biti transparentne i o njima bi trebali biti obaviješteni državni organi.

“U konkretnom slučaju više državnih ministarstava bi trebalo imati informacije i dati saglasnost za iste aktivnosti. Obzirom da se radi o nabavci velike količine naoružanja, posebno bi o tome trebale imati informacije sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini”, kazao je Ramiz Salkić, ističući da kao potpredsjednik entiteta ne dobija informacije o aktivnostima MUP-a RS.

“Moje konstantno insistiranje na poštivanju Ustava RS, člana 97. koji govori o zastupljenosti konstitutivnih naroda u institucijama RS, pa tao i u MUP-u RS, dodatno je otežalo našu saradnju. Prema posljednjim podacima, od ukupno 6.906 zaposlenih, zaposleno je 6.433 osoba srpske nacionalnosti, 356 Bošnjaka i 69 Hrvata. To nije ni blizu poštivanja Ustava entiteta. Čak sam i prije nekoliko mjeseci dobio pismo ministra MUP-a, koje sam doživio pritisak na moj rad. Informacije koje imam, ustvari dobijam iz materijala koji se koriste na sjednicama Narodne skupštine RS i preko medija, kao i svi drugi građani”, rekao je Salkić.

Slobodna Bosna/Agenncije