Salkić je STVARNO ovo rekao: Da bi Bošnjaci imali Bosnu moraju ovo uraditi

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas se u Banjoj Luci sastao sa Margret Uebber, novoimenovanom ambasadoricom Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Potpredsjednik je ambasadoricu upoznao sa problemima s kojima se suočavaju Bošnjaci u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, s posebnim akcentom na nemogućnost zapošljavanja i probleme u obrazovanju.

“Izvor i temelj sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu je ustavna neravnopravnost. Formalna, a ne suštinska implementacija odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda, u Ustavu bh. entiteta RS je ojačala neravnopravan položaj Bošnjaka i Hrvata u ovom dijelu Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ovakav Ustav entiteta ne omogućava Bošnjacima da zaštite svoje interese i ostvare osnovna ljudska prava i slobode.

“Procedura i način donošenja odluka u entitetu prema Ustavu favorizuju jedan – većinski narod. Takvu situaciju vješto koriste predstavnici srpskog naroda, kako bi putem institucija provodili diskriminaciju u zapošljavanju, obrazovanju, ali i u drugim oblicima prilikom pristupa javnim ustanovama i entitetskim institucijama. Ovo stanje se mora u budućnosti promijeniti na način da se odluke u zakonodavnim tijelima u oba entiteta donose na isti način, pod identičnim procedurama, ali i da izabrani predsjednici i potpredsjednici entiteta imaju iste nadležnosti u oba entiteta”, kazao je tokom sastanka potpredsjednik Salkić.