Rijeka u BiH NOSI SVE PRED SOBOM!

Nakon obilnih padavina na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac može se vidjeti zastrašujući prizor i ogromna količina smeća u rijeci Vrbanji, naročito plastičnih flaša. Na nekoliko kilometara prije Čelinca Vrbanja nosi sve pred sobom, mjesto nije naseljeno ali je prizor nevjerovatan.

Za sada ne izgleda da će se voda izliti iz korita, ali brinu obilne padavine najavljene za danas, noćas i sutra.

Nakon obilnih padavina na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac može se vidjeti zastrašujući prizor i ogromna količina smeća u rijeci Vrbanji, naročito plastičnih flaša.
Na nekoliko kilometara prije Čelinca Vrbanja nosi sve pred sobom, mjesto nije naseljeno ali je zastrašujuće.

Za sada ne izgleda da će se voda izliti iz korita, ali brinu obilne padavine najavljene za danas, noćas i sutra.

Cijelu noć smo bili budni, gledali u nebo i molili se bogu da ne bude poplave – ovo su riječi Nade Smiljić iz Jošavke kod Čelinca u čiju kuću je ipak oko četiri ujutro ušla voda. Jošavka se najvećim dijelom izlila iz korita, ljudi su u pripravnosti, postavili su vreće sa pijeskom oko kuća, podigli su namještaj.
– Ovdje je voda ušla u kuće prvi put 2014. Sve je to zbog gradnje pored rijeke. Svako gradi kako hoće i niko ne kontroliše – kaže Nada koja u kući živi s kćerkom. Porodici Smiljić je jutros stigla pomoć iz Civilne zaštite koji su stoku premjestili kod komšija jer je i štala poplavljena.

– Trebala bih nahraniti svinje i pomusti krave, ali nije mi do mene same – kaže Nada. Ona poručuje da je spremna odreći se dijela zemlje samo da se korito Jošavke uredi kako treba.

Na samom početku Jošavke ekipa Srpskainfo zatekla je porodicu Hodžić kojima je Jošavka poplavila dvorište i baštu.
– Podigli smo stvari i dežuramo. Nadamo se da neće biti kao prije pet godina kada je voda poplavila cijeli sprat kuće za samo nekoliko minuta – kaže Subhija Hodžić.

Ekipa Srpskainfo prošla je i kroz mjesto Bojići u kojoj je bilo kritično rano jutros jer je bio put presječen. Trenutno je put prohodan, ali zbog obilne kiše, odnosno bujičnih potoka s gornje strane i izlivene Jošavke, a druge strane, prijeti ponovno plavljenje puta i prekida saobraćaja.

Zastrašujući prizor Vrbanje na putu Banjaluka-Čelinac

Zastrašujući prizor Vrbanje na putu Banjaluka-Čelinac

Gepostet von Srpskainfo.com am Montag, 13. Mai 2019