REPUBLIKA SRPSKA U POTRESU| Nije je samo vozao u helikopteru neki dan: Pogledajte šta je Dodik još uradio za Cecu…

Tek što smo ušli u 2018. godinu, a predizborna kampanja je već uveliko počela – dalo bi se zaključiti po oštrim reakcijama koje ovih dana stižu od predstavnika opozicije iz Republike Srpske, složnim u osudi besramnog korištenja helikoptera Vlade RS-a u svrhu prijevoza srbijanske folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović.

Nekoliko sati prije početka novogodišnjeg slavlja u Banjoj Luci, nasmijana Ceca se sa uspavanim sinom Veljkom u naručju, fotografisala u helikopteru Vlade RS-a i fotografiju postavila na društvene mreže. Uslijedile su brojne osude opozicije: od zahtjeva da “slučaj” hitno ispita MUP RS-a i ministar Dragan Lukač, što su zatražili iz PDP-a, pa do ocjene da je prevoženje Svetlane Cece Ražnatović letjelicom Helikopterskog servisa RS-a na privatni novogodišnji dernek u Banju Luku – besramno.

Od Laktaša do Istočnog Sarajeva

– Ceca ne samo što je vožena helikopterom, na takav način, a došla je na privatnu zabavu – za koju mislim da je uzela 100.000 eura. Imala je VIP status u Banjaluci, spavala je kao VIP osoba u posebnim apartmanima u zgradi Vlade – rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Ako znamo da avion RS-a razvozi nepoznate putnike po grčkom i hrvatskom primorju i ako znamo da helikopter RS-a vozi visoke funkcionere SNSD-a širom RS-a u vremenu predizbornih kampanja, zar nekoga čudi što građani Republike Srpske plaćaju čak i Cecin dolazak u Banju Luku – kaže predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica je svakako u pravu: u famoznom helikopteru Vlade RS-a vozio se do sada, uz dozvolu Milorada Dodika, “i Kunto i Panto”, pa što ne bi i Svetlana Ražnatović i njen sin? Uostalom, ako ćemo pravo, nije ovo ni prvi put da je Ceca sjela u “Dodikov helikopter” – kako tu letjelicu često (i potpuno ispravno, imajući u vidu kako se Dodik prema imovini entiteta odnosi) nazivaju lokalni mediji.

U avgustu 2014. godine, na koncert u Istočnom Sarajevu Ceca je stigla u velikom stilu: helikopterom Vlade RS-a. Bilo je to na lični zahtjev pjevačice, koja je insistirala da dođe helikopterom zbog vlastite sigurnosti s obzirom da je događaj ocijenjen kao “visokorizičan”.

Nekoliko dana prije zakazanog koncerta u Istočnom Sarajevu, predsjednik Dodik je lično dao garancije za sigurnost Arkanove udovice.

– Ceca je velika zvijezda i postarat ćemo se da je zaštitimo. Dat ću helikopter ako bude bilo potrebno – izjavio je Dodik za srbijanski Kurir i održao svoje obećanje.

I gle čuda, iz netom formiranog Saveza za promjene tada niko nije našao za shodno da se oglasi povodom ove “besramne” zloupotrebe Helikopterskog servisa RS-a. Doduše, i tad je predizborna kampanja bila u punom jeku, pa je opozicija možda imala važnijih poslova.

U septembru prošle godine, mediji u BiH su danima brujali o tome kako je Dodik, navodno, angažovao službeni helikopter da nekoliko puta nadleti njegov voćnjak u Laktašima u niskom letu, te vještačkim vjetrom kojeg uzrokuju propeleri otrese bogati rod njegovog šljivika. Ova fascinantna priča temeljila se na svjedočanstvima Dodikovih komšija iz Laktaša, koji su zapanjeno posmatrali “Gazelu” kako nadlijeće Bajin šljivik. Do danas je ostala nepoznanica da li je spomenuta anegdota istinita, no iz opozicije u RS-u ni tada, kao ni povodom Cecinog koncerta prije tri godine, nisu reagovali, niti zatražili da se ovi navodi ispitaju.

Također, premijerka Željka Cvijanović, rođena Teslićanka, pojavila se u Tesliću u helikopteru zajedno sa ministrom zdravlja RS-a Draganom Bogdanićem kako bi svečano obilježili prvi dan predizborne kampanje 2016. godine u septembru, pisali su tada mediji.

Priliku da jasno definišu procedure i situacije u kojima se može koristiti helikopter Vlade, opozicija je imala i u aprilu prošle godine kada je Narodna skupština RS-a dala saglasnost za kupovinu novog helikoptera, vrijednog 9,4 miliona maraka. Iz Vlade su tada naveli da će se helikopter, osim za prijevoz zvaničnika, koristiti u policijske i medicinske svrhe te u intervencijama gašenja požara. Opozicija je napala Dodika i Vladu zbog rastrošnosti, ali niko se nije dosjetio da “stavi na papir” koje su to tačno procedure i situacije u kojima se može koristiti helikopter i ko su ti zvaničnici koje može prevoziti – da li samo političari iz RS-a, ili i strane delegacije, naprimjer?

Za razliku od Dodika kojeg optužbe opozicije, kao i obično, ni najmanje ne dotiču, u fabrikovanoj aferi “Ceca i helikopter” jedina koja je našla za shodno da pokuša da se opravda je glavna zvijezda cijele priče.

– Ja imam ličnu potrebu da odmah demantujem takvu neistinu zato što sam ja svojim novcem došla u Banju Luku, automobilom Q7. I pošto sam dala dio sredstava u humanitarne svrhe za RS, moj veliki prijatelj, dugogodišnji prijatelj, Boban Kusturić je ponudio da nam napravi panoramu iznad Banje Luke – izjavila je Svetlana Ceca Ražnatović.

Malo duži “panoramski let”

Ne treba biti Sherlock Holmes pa zaključiti da je priča o kratkom i nevinom panoramskom letu iznad Banje Luke obična izmišljotina. Naime, na fotografiji iz helikoptera koju je objavila na Instagramu, Ceca je napisala: “Mi stižemo u BL-ku!”. Postavlja se logično pitanje odakle oni to “stižu”, ako je let bio samo iznad Banje Luke.

Osim toga, prilično je teško povjerovati da je mlađahni Arkanov nasljednik Veljko bio toliko umoran da je zaspao u majčinom naručju tokom kratkog panoramskog leta. Iz Beograda do Banje Luke bi se, ipak, moglo malo dremnuti…

U svakom slučaju, potpuno je iluzorno očekivati da će Milorad Dodik, ili bilo ko iz Vlade RS-a, odgovarati zbog korištenja službenog helikoptera u svrhu privatnog vozikanja raznoraznih ličnosti. Sjetimo se samo bivšeg premijera Vlade tog entiteta Aleksandra Džombića, koji je u ljeto 2012. poželio popiti kafu nedaleko od Kneževa i sa tom namjerom, ni manje ni više, helikopterom sletio pravo ispred kafane! U velikom stilu, kako to i priliči SNSD-ovim gospodarima Republike Srpske…

faktor.ba