RAZBUKTAVA SE RAT KOJEG SMO SE SVI BOJALI: Pogledajte napad Turske vojske u susjednoj državi…

Oružane snage Turske (TSK) nastavile su vojnu operaciju “Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, koja je pokrenuta u subotu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije koju okupiraju teroristi i spasa bratskog naroda na tom području, javlja Anadolu Agency (AA).

Trećeg dana operacije u kojoj učestvuju i pripadnici Slobodne sirijske vojske (FSA), pružena je dodatna podrška jedinicama koje napreduju prema ciljevima u Afrinu. Osim toga, povremeno su upućena vojna vozila u cilju podrške graničnim jedinicama.

U okviru operacije, turske oružane snage zauzele su stratešku kotu Burseya kod Afrina te još tri sela. Pripadnici terorističke organizacije PYD/PKK-a zahvaljujući položaju planine Burseya koja je okrenuta prema turskom Kilisu, ali i Azazu, koji je pod kontrolom opozicije, gađali su civile na pomenutim područjima.

U toku dana, turske oružane snage su zajedno sa Slobodnom sirijskom vojskom pokrenule akciju iz sirijskog Azaza, istočno od Afrina.

Novinari AA na terenu javljaju kako su kopneni elementi TSK-a ušli na ciljano područje, a u akciji učestvuju i brojni pripadnici FSA.

U međuvremenu, pripadnici PYD/PKK u Afrinu oslobodili su pripadnike ISIS-a koje su držali u zatvorima, kako bi se borili protiv Oružanih snaga Turske (TSK) i Slobodne sirijske vojske (FSA).

Novinari AA od pouzdanih izvora u Afrinu doznaju kako su pripadnici PYD/PKK-a s teroristima ISIS-a postigli dogovor o oslobađanju uz uslov borbe protiv TSK i FSA u operaciji “Maslinova grana”.

Oslobođeni teroristi zarobljeni su tokom prethodnih sukoba sa pripadnicima PYD/PKK-a.

– Yildirim: Do ovog trenutka nismo izgubili nijednog vojnika –

Premijer Turske Binali Yildirim nakon sastanka sa predsjednikom opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemalom Kilicdarogluom u Ankari izjavio je kako u operaciji “Maslinova grana” ta zemlja nije izgubila nijednog vojnika.

“Do ovog trenutka nismo izgubili nijednog vojnika, ali je bilo napada na naše vojnike pozicionirane u Kilisu i jedan naš vojnik je lakše ranjen. Zračnom akcijom izvedenom sinoć oko 22 sata, bombardovan je položaj u Afrinu s kojeg je lansirana raketa na Reyhanli i uništen je”, rekao je Yildirim koji je podsjetio kako je danas izveden napad na distrikt Kirikhan, u Hatayu u kojem je poginuo uposlenik kompanije za distribuciju električne energije.

U međuvremenu, u minobacačkom napadu pripadnika terorističke organizacije PYD/PKK s područja Afrina u Siriji, na distrikt Kirikhan, u turskoj provinciji Hatay poginula je jedna, a dvije osobe su ranjene.

– Erdogan: Naše operacije nisu usmjerene protiv Kurda –

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska nema aspiracije prema teritoriji Sirije i poručio da će operacija turskih snaga u Afrinu biti okončana nakon što ciljevi budu postignuti.

“Obraćam se cijelom svijetu, naša zemlja ne cilja ni pedlja ničije teritorije, nikad to nismo ni radili”, kazao je Erdogan na ceremoniji dodjele nagrada Industrijske komore u Ankari.

On je kazao da će operacija “Maslinova grana” u Afrinu biti okončana nakon što ciljevi budu postignuti, baš kao što je to bio slučaj i s operacijom “Štit Eufrata”, koju su turske snage prošle godine izvele na sjeveru Sirije.

Također je kazao da operacije turskih snaga nisu usmjerene protiv Kurda, već protiv terorista.

“Otvoreno kažem da mi nemamo nikakvih problema s našim državljanima Kurdima i ne radi se tu ni o kakvom kurdskom koridoru, već se radi o tome da mi uništimo teroristički koridor”, poručio je Erdogan.

– Velika Britanija odlučna da sarađuje s Turskom –

Povodom dešavanja u Afrinu, oglasila se i Vlada Velike Britanije, navodeći da priznaje legitimne interese Republike Turske o sigurnosti granica.

Ured britanske vlade za odnose s javnošću objavio je saopćenje u kojem se navodi da zvanični London pomno prati dešavanja u Afrinu, sjeverozapadnoj pograničnoj regiji Sirije.

“Velika Britanija odlučna je da sarađuje s Turskom i drugim saveznicima kako bi se pronašla rješenja koja će donijeti stabilnost u Siriji, zaustaviti tenzije i zaštititi sigurnosne interese Turske”, navodi se u saopćenju.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Boris Johnson, govoreći o operaciji ”Maslinova grana” u sirijskom Afrinu, izjavio je kako je Turska u pravu što želi da svoje granice drži sigurnim.

“Pomno pratimo dešavanja u Afrinu. Turska je u pravu što želi svoje granice držati sigurnim. Zajednički nam je cilj smanjenje nasilja i fokus na najbitniji zadatak: politički proces u Siriji koji će dovesti do kraja Assadovog režima”, napisao je Johnson na društvenoj mreži Twitter.

– Kampanja klevetanja –

Na društvenim mrežama nastavljena je kampanja klevetanja operacije “Maslinova grana”. Objavljeni su sadžaji za koje je utvrđeno da nemaju veze sa operacijom u Afrinu.

Stvarna pozadina četiri fotografije za koje je putem društvenih mreža iznesena neistina da su snimljene tokom operacije turske vojske u Afrinu protiv terorističkih organizacija PYD/PKK-a i ISIS-a, utvrđena je pretragom ranijih objava.

Fotografija objavljena na društvenoj mreži Twitter uz navod o uništavanju dva tenka TSK-a, zapravo je snimljena 31. decembra 2016. godine u Jemenu. Fotografija objavljena s istim navodom na kojoj se nalazi potpuno uništeni tenk, kako je utvrđeno, objavljena je 10. decembra 2017. godine uz vijest naslova “SAD bi mogla izgubiti u slučaju sukoba sa Rusijom i Kinom”.

Zbog širenja neistine o operaciji “Maslinova grana” u turskom Diyarbakiru je privedeno osam od 17 osumnjičenih koji su na društvenim mrežama propagirali terorističku organizaciju PYD/PKK-a.

Tužilaštvo u Diyarbakiru naredilo je privođenje 17 osoba koje su pokušale isprovocirati Kurde u Turskoj i pozvati ih da izađu na ulice, te širile huškačke fotografije i sadržaje o operaciji ”Maslinova grana” koji nisu tačni.

Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) te 2178 (2014).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog vijeka vodi terorističku kampanju protiv Turske i do sada je u tim terorističkim napadima život izgubilo blizu 40.000 osob.

aa.com.tr