RATKO MLADIĆ I NJEGOVI ADVOKATI SU ŠOKIRANI: Pogledajte šta je danas zatražilo Haško tužilaštvo…

Tužilaštvo Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koje je nasljednik Haškog tribunala, uložilo je žalbu na dio presude kojom je Ratko Mladić oslobođen optužbe za genocid u pet općina u BiH.

Riječ je o općinama Foča, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most i Vlasenica.

Tužilaštvo traži da sud ispravi svoju raniju odluku i utvrdi da je postojala namjera uništenja bosanskih muslimana u tim opštinama sa genocidnim namjerama, navodi se u žalbi koju je potpisao tužilac Serge Brammertz.

Haški tribunal je 22. novembra prošle godine bivšeg komandanta VRS Mladića /75/ osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-1995. godine.

On je oslobođen optužbi za genocid u šest općina /Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH/.

O OVOJ TEMI SE RANIJE PISALO OVO:

Produžen rok za žalbu za tri mjeseca u slučaju Mladića

Haški sud produžio je za tri mjeseca rok za najavu žalbi na prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, javlja BIRN.

Rok, koji je isticao danas budući da je presuda Mladiću izrečena 22. novembra, Sud je produžio na zahtjev odbrane, koji su podržali i tužioci.

Odbrana je tražila produženje od pet mjeseci, ali je Sud usvojio argument tužilaca, ocijenivši da je 90 dana dovoljno za najavu žalbe.

Prema odluci Suda, najavu žalbe Mladićeva odbrana, a možda i Haško tužilaštvo morat će da podnese do 22. marta iduće godine.

Produženje roka je posljedica velikog obima i složenosti presude, na šta su ukazali i branioci i tužioci.

Mogućnost da će i Tužilaštvo uložiti žalbu na dio presude kojim je Mladić oslobođen optužbe za genocid u šest bosanskih općina, otvorenom je ostavio glavni tužilac Serge Brammertz.

Tribunal je 22. novembra bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Mladića osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UNPROFOR-a za taoce, javlja BIRN.

Klix