PUŠAČI ĆE PROKLINJATI NOVU GODINU: Pogledajte koliko su ih cijene cigareta jutros dočekala na prodajnim mjestima…

Od 1. januara ove godine na bh. tržištu će biti definirane nove cijene cigareta. Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definirano da će se od 1. januara ove godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza:

– proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta

– specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada,

Iz Uprave za indirektno oporezivanje napominju da ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.
Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana, dužni su popisati zalihe istih još danas i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO do 7. januara.

– U obavezi je popisivanje i dostavljanje UIO popisnih listi i za zalihe starih akciznih markica koje još nisu iskorištene. Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora na Jedinstveni račun UIO uplatiti do 17. januara – saopćeno je iz UiO BiH.

Nove cijene cigareta pogledajte na linku OVDJE.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.