Puljić krenuo na Mektića: Zbog takvih kao ti ta tvoja Bosna…

Na gdišnjem skupu nacionalnih i nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa u BiH i Hrvatskoj, koji je jučer održan u Mostaru, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić se “obrušio” na ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

U svojoj izjavi o ovom problemu, kao najogovorniju osobu za situaciju u Bosni Puljić je apostrofiao upravo Mektića. Osim toga, kao jedan od uzroka naveo je neformiranje vlasti nakon prošlogodišnjih općih izbora.
– Mali čovjek je Srbin koji u kantonima sa hrvatskim predznakom nisu konstitutivni narod,a toga se niste sjetili.Pretpostavljam da to blagoslovite i aminujete pope – napisao je Mektić.

– Zato vlada kaos. Zato mali čovjek pati. Zato imamo zapaljenih kuća, silovanja i provaljivanja. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić hvali se kako on vodi službu sigurnosti, ali on jako kumuje neredu svojim stavovima i svojom strukturom. Smatram da je vrlo delikatan taj proces sigurnosti. Delikatno je i da migranti koji su zaista potrebni pomoći bivaju manipulirani. To Bosna i Hercegovina ne može sama riješiti, ali ni Europa. Potrebno je ozbiljnije pristupiti tome problemu. Ne prozivati male ljude, nego na višoj razini rješavati pitanje migrantske krize – kzao je kardinal Puljić u Mostaru.

Upravo činjenicu da je ovu poruku uputio iz Mostara, ministar Mktić je iskoristio da putem Twittera upozori kardinala na jedan problem u BiH koji se godinama ne rjšava.

Mali čovjek je Srbin koji u kantonima sa hrvatskim predznakom nisu konstitutivni narod,a toga se niste sjetili.Pretpostavljam da to blagoslovite i aminujete

Пуљић: Мектић својим ставовима у великој мјери кумује нереду
Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић оцијенио је да у БиХ, када је ријеч о мигрантској кризи, влада хаос, те је за то директно оптужио министра безбједности у Савјету министара у техничком…

rtrs.tv
28
9:15 PM – Oct 22, 2019 · Bosnia and Herzegovina
Twitter Ads info and privacy
See Dragan Mektić's other Tweets
Nedugo potom uslijedio je i Mektiće komentar o neformiranju vlasti.

– Aaa boli vas to što Dodik nije u vlasti – dodao je Mektić.

Dragan Mektić
@DraganMektic
Aaa boli vas to što Dodik nije u vlasti.https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=355401 …

Пуљић: Мектић својим ставовима у великој мјери кумује нереду
Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић оцијенио је да у БиХ, када је ријеч о мигрантској кризи, влада хаос, те је за то директно оптужио министра безбједности у Савјету министара у техничком…

rtrs.tv
12
9:26 PM – Oct 22, 2019 · Bosnia and Herzegovina
Twitter Ads info and privacy
See Dragan Mektić's other Tweets
Na kraju je putem Twittera podijelio i izjavu koju je dao za Radiosarajevo.ba, u kojoj se osvrće na kardinalov istup.

– Pretpostavljam da ga neko namjerno, ili iz neznanja, krivo savjetuje. Prije svega, mislim da se ovakav crkveni velikodostojnik mora baviti puno ozbiljnijim temama i problemima, koji opterećuju naše društvo, ako želi već nešto da kaže. Ili je mu je svejedno kod problema eskalacije šovinizma, nacionalizma koji graniči sa fašizmom… Njemu je svejedno što je narod do te mjere osiromašen, jadan i bijedan, naš vlastiti. Dakle, pretpostavljam da ga je neko namjerno krivo nagovorio. Ali ne mogu da vjerujem da kardinal ne zna elementarne stvari ovdje u BiH. Kardinal je samo zloupotrijebljen i iskorišten. Kako je to sebi mogao dozvoliti – pita se Mektić u izjavi.

Također je napomenuo i kako, što se tiče paljenja kuća i krađe imovine, državno Ministarstvo sigurnosti nema nikakvu nadležnost, nego da je to pitanje kojim se trebaju bavii kantonalni MUP-ovi.