PUCNJAVA U ZENICI| Jedna osoba prevezena u bolnicu: Pogledajte kakav se užas dešava…

Jedna osoba povrijeđena je u pucnjavi koja se dogodila oko 19 sati ispred Željezničke stanice u Zenici, saznaje Avaz.ba.

Ovu informaciju potvrdili su nam i u MUP-u ZDK, kazavši da je jedna osoba, koja je učestvovala u pucnjavi, prevezena u Kantonalnu bolnicu.

– Policija poduzima sve aktivnosti na rasvjetljavanju ovog događaja. Jedna osoba, povrijeđena u pucnjavi, prevezena je u bolnicu i nije životno ugrožena. Drugi akter pucnjave poznat je policiji, a radi se o osobama romske nacionalnosti – kažu iz MUP-a ZDK.

Na licu mjesta su brojne policijske ekipe koje vrše uviđaj.

IZ CRNE HRONIKE ČITAJTE JOŠ:

Žigić priznao utaju 1,4 miliona KM, predložena godina zatvora

Tužilaštvo BiH saopćilo je danas da su se optuženi Rasim Žigić i firma “Ikers” odlučili na sporazumno priznanje krivice u okviru predmeta za poresku utaju u iznosu od 1.387,294 KM, čime je oštećen budžet BiH.

Za Žigića (57) iz Tuzle predložena je kazna od godinu dana zatvora i 100.000 KM, koju će optuženi uplatiti na račun Trezora BiH.

Od optuženog će biti oduzeta i protupravno stečena imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 495.036 KM, a koja je u potpunosti osigurana, zaplijenjena na bankovnim računima, nakon što je osumnjičeni dobrovoljno izvršio uplatu najvećeg dijela iznosa na račun zapljene.

Za firmu “Ikers” iz Tuzle, čije je ovlašteno lice i direktor Rasim Žigić, predloženo je izricanje krivičnopravne sankcije, kazna prestanka pravnog lica, nakon što prethodno sudskom presudom bude izvršeno trajno oduzimanje, na ime protivpravno stečene imovinske koristi, privremeno zaplijenjenog iznosa od 892.259 KM.

Ova sredstva su privremeno zaplijenjena, odnosno izvršena je privremena obustava transakcija u tom iznosu na bankovnim računima pravnog lica, i na taj način je u potpunosti osigurano namirenje štete po budžet BiH.

Optužnica tereti Žigića da je u formalnom svojstvu lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica “Ikers”, bez ograničenja ovlaštenja, zaposlen na poslovima komercijaliste, upravljao inkriminiranim poslovanjem pravnog lica od avgusta 2009. godine do maja 2011. godine, te pribavio dokumentaciju lažnog sadržaja, i to fakture s pratećom dokumentacijom o navodnoj nabavci robe sirove kafe od lažnog dobavljača iz Posušja, a taj promet se nije stvarno desio.

Optuženi se tereti da je nakon što je ovjerio otiskom pečata pravnog lica “Ikers” fiktivnu dokumentaciju, nju nezakonito i neosnovano proslijedio na evidentiranje u zvanično knjigovodstvo pravnog lica te firme, i na taj način omogućio pravnom licu da ostvari nezakonit odbitak ulaznog PDV-a u ukupnom iznosu od 1.387.294 KM, za koji su oštetili budžet BiH.

Pravno lice “Ikers” tereti se da je raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je u ime, za račun i u korist pravnog lica ostvario Žigić.

Optuženi su tokom trajanja istrage priznali krivicu, i to dobrovoljno i s razumijevanjem, te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Optuženi se obavezuju da će nadoknaditi troškove krivičnog postupka u ukupnom iznosu od 1.101 KM, koji se sastoje od troškova vještačenja, svjedoka, kao i drugih troškova koje će, u zavisnosti od složenosti postupka, odrediti Sud BiH.

Sporazumna priznanja krivice proslijeđena su Sudu BiH.

Avaz