PRVI OVOGODIŠNJI SMRTNI SLUČAJ U BIH UZROKOVAN OPAKIM VIRUSOM: Zeničanin izgubio bitku sa smrtonosnom gripom…

Prvi ovogodišnji smrtni slučaj prouzrokovan virusom H1N1, takozvanom svinjskom gripom, zabilježen je u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), gdje je 61-godišnji pacijent V. L. iz Zenice preko noći izgubio bitku za život, saznaje naš list.

Urađene analize

Ovu informaciju potvrdio nam je i prim. dr. Ednan Drljević, predsjednik Tima za sprečavanje gripe u KBZ-u, kazavši da je urađenim analizama potvrđeno da se radi o virusu H1N1.

– Ovo je prvi slučaj ove godine u BiH da je pacijent preminuo od ove gripe. Radi se o pacijentu starije životne dobi, koji je imao i leukemoidnu reakciju u krvi, a svinjska gripa došla je kao pridružena bolest – kaže on.

Ističe da su ljekari uložili maksimalne napore da pokušaju spasiti pacijenta, ali je ishod bio tragičan.

Hospitaliziran navečer, sutradan preminuo

– On je na Odjelu intenzivne njege bio priključen na aparat za vještačko disanje, a poduzete su i sve ostale mjere. Hospitaliziran je navečer, sutradan je preminuo. Mi smo učinili sve što je bilo u našoj moći, ali došlo je do tragičnog ishoda – pojašnjava on.

Svinjska gripa

Svinjska gripa je bolest koju uzrokuju različiti sojevi virusa gripe koji su endemični za svinje.

Svinjska gripa se najčešće javlja kod svinja, a rjeđe kod ljudi. Rijetko, virus svinjske gripe mutira u takav oblik koji je sposoban da prelazi sa čovjeka na čovjeka, kao što je to slučaj 2009. godine.[1] Virus se i u ovom slučaju 2009. godine naziva virus svinjske gripe jer proteini na površini virusa su slični virusima koji inficiraju svinje, ali nije poznato da li je ovaj soj virusa zarazan za svinje.

Lijek ili vakcina za sada ne postoje, ali je “Centar za kontolu i prevenciju bolesti” u Atlanti preporučio lijekove koji se koriste kod ptičje gripe.

Avaz