PRVI MUSLIMAN S UFC POJASOM| Novi prvak se vratio kući: Otac napravio šou s plesačicama…

Conor McGregor nije se borio u UFC-u od kraja 2016. godine kada je uzeo pojas lake kategorije Alvarezu. U noći sa sedmog na osmi aprila pojas mu je konačno i oduzet, a novi prvak je Khabib Nurmagomedov. Ovaj Dagestanac je očekivano savladao Ala Iaquintu iz New Yorka.

Nurmagomedov dolazi iz Dagestana, jedne od kavkaskih republika koje se nalaze u sastavu Ruske Federacije. Baš kao i u susjednoj Čečeniji, u Dagestanu je većinska vjera islam, a Khabib je postao prvi musliman koji se okitio pojasom prvaka UFC organizacije.

Povratak kući bio je spektakularan. U rodnoj Mahačkali Nurmagomedova su dočekali plesači i plesačice u narodnim nošnjama, a pravi je šou uslijedio kada im se plesom pridružio i njegov otac. Upravo on i trener Abdulmanap i dalje imaju problema s američkim vizama pa su još jednom morali propustiti njegovu borbu. Ali sudeći po plesu, ponosni je otac presretan jer ima sina UFC prvaka.

Dagestanac je neporažen u karijeri, a gaji stil borbe kakav MMA svijet prije njega nije vidio. Da je predodređen za velika djela bilo je jasno još dok je bio dijete, kada je za protivnike imao zvijeri, a ne svoje vršnjake kao svi ostali klinci.

“Mi iz ove oblasti smo predodređeni da budemo borci. To nam je u krvi jer smo se vijekovima borili na ovim prostorima. Djeca od malih nogu počinju da se biju s nekima njihovih godina, a ako odbiju to je sramota”, naveo je jedan borac iz Dagestana, ruske oblasti na obali Kaspijskog jezera.

Počevši od najranije dobi kada je hrvao s medvjedom pa do borbe za naslov prvaka, Khabib je oduvijek bio zvijer. Odrastao je u glavnom gradu Dagestana Mahačkali, a njegova životna priča prilično je unikatna. Dolazi iz potpuno sportske porodice, toliko sportske da to graniči s normalnim. Njegov otac Abdulmanap Nurmagomedov bivši je hrvač i cijeli život posvetio je hrvanju. Tako je i svoju djecu od malena učio antičkoj borilačkoj disciplini.

A iza svega stoji zaista zgodna priča. Pod UFC-em se bori još jedan Nurmagomedov, Abubakar Nurmagomedov. Khabib ga zove bratom, znaju se od rođenja, ali ustvari su – bratići. Kada je Khabib imao sedam, a Abubakar šest godina, Khabibov otac se dogovorio sa svojom trojicom braće kako će oni sve svoje sinove dovesti u jednu kuću. Tako su oni odrastali u domaćinstvu gdje je zajedno živjelo 16 dječaka i momaka te svi oni danas jedni druge nazivaju braćom.

U kući nije bilo žena, dječaci su majke i sestre viđali samo kada je to bilo dogovoreno, školovanje je stavljeno na drugo mjesto te je svima primarna zanimacija bila trening za koji je bio zadužen Khabibov otac Abdulmanap. S vremenom su trojica postali MMA borci. Svi ostali osvojili su mnoga natjecanja u sambu i hrvanju. Pozadina borca uvelike pojašnjava ono što on jest i što predstavlja u kavezu. A Khabib je jedan od onih boraca koji ostavljaju bez daha i pomiču granice sporta kojim se bave.

Dvostruki je svjetski prvak u kombat sambu, sportu koji je razvio SSSR. Nastao je 90-ih godina 20. stoljeća, a objedinjuje džudo, kickboxing, muay thai i boks. To je sport koji je najdraži ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a najpopularniji je u Rusiji i bivšim članicama SSSR-a. Također, dovoljno je reći da je majstor Samba Fjodor Jemjeljanenko, koji je tim sportom ostavio dubok trag u svijetu MMA-a.

Zaista je teško opisati način na koji se Khabib bori stoga bi najbolje bilo kada bi svako ko se želi informirati pogledao njegove borbe s Michaelom Johnsonom pa onda i s Edsonom Barbozom. On ‘melje’ svoje protivnike, ne da im da dišu i proganja ih u noćnim morama. Rijetki su borci s takvom kondicijom. Ponekad imate osjećaj da Khabib zaista može ‘odraditi Tonyja Fergusona i Conora McGregora u jednoj večeri’ kako je jednom bio izjavio. Nova je, hibridna vrsta borca koja MMA kao sport odvodi na novu razinu.

sport.novi.ba