PRVA FOTOGRAFIJA BEBICE KOJA JE NAĐENA U SMEĆU U SARAJEVU: Ko je mogao ostaviti ovako malu curicu…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) rasvijetlilo je danas krivično djelo “napuštanje djeteta”, nakon što je u nedjelju 31.12.2017. godine u ulici Koševo u Sarajevu, pronađeno živo novorođenče.

Podsjećamo, u nedjelju u 17.25 sati u ulici Koševo, općina Centar Sarajevo, u kontejneru je pronađeno napušteno žensko novorođenče staro tek nekoliko dana. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Pronađeno novorođenče je hospitalizirano na Klinici za pedijatriju, Kliničkog centra u Sarajevu.

– Radeći na rasvjetljavanju navedenog događaja, danas u 14 sati, policijski službenici II PU su pronašli i lišili slobode Dž.B., rođena 1979. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 220. KZ FBiH (Napuštanje djeteta) – navode iz policije.

Ista je predana u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju opisanog krivičnog djela.

Kako je javnosti poznato savjesni građanin koji je primijetio bebu u kontejneru je pozvao MUP KS. Prvi su reagovali pripadnici Policijske stanice Centar Adnan Turčalo i Midhat Hodžić, koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe, koja je nakon intervencije osoblja Hitne pomoći predana u nadležnost Klinike za pedijatriju.

– Kada smo bebu preuzeli bila je blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica. Pružili smo joj svu potrebnu njegu i ona će do daljnjeg ostati na našoj klinici, dok nadležne socijalne službe ne pronađu adekvatno rješenje za bebu. Dijete je otpušteno iz porodilišta jer je imalo uvezanu pupkovinu, i bila je umotana u dvije dekice što govori da je majka željela sačuvati od hladnoće, objasnilo je medicinsko osoblje Klinike za pedijatriju.

– Kako nalaže procedura u ovakvim slučajevima djetetu prvo treba dati ime i utvrditi mu jedinstveni matični broj. Nakon toga se traži najbolje moguće rješenje za dijete, a to je prema našim procjenama hraniteljska porodica. Pošto je beba nađena na području općine Centar nadležnost za njeno zbrinjavanje će imati Služba socijalne zaštite ove općine”, najavio je Adnan Podžo, direktor Javne ustanove “Kantonalni centar za socijalni rad”.

– Sarajevska Općina Centar dat će podršku svim institucijama koje budu uključene u rješavanje životnog pitanja bebe koja je pronađena u kontejneru – danas je najavljeno.

Naime, načelnik te općine Nedžad Ajnadžić i direktor Centra za socijalni rad Kantona Sarajevo Adnan Podžo obišli su danas Kliniku za pedijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo gdje je smještena beba koja je pronađena u kontejneru u sarajevskoj ulici Koševo.

– Svi najviše priželjkujemo da se u njegovoj majci rodi ljubav i ovo se završi na najbolji mogući način – istakao je Ajnadžić te dodao da Općina namjerava nagraditi osobu koja je savjesno postupila kada je pronašla bebu u kontejneru i policajce koji su pravovremenom reakcijom spriječili teže posljedice po zdravlje bebe.

Prema informacijama medicinskog osoblja Klinike za pedijatriju beba je bila blago pothlađena, ali nije imala po život i zdravlje opasnih posljedica.

***

Cijelog regiju potresla je priča, nakon što je zadnjeg dana 2017. godine, u kontejneru za smeće u samom centru glavnog bosanskohercegovačkog grada pronađeno živu bačeno žensko novorođenče, curica stara tek nekoliko dana.

Sve je počelo nakon što su u nedjelju nešto iza 17 sati građani obavijestili policiju da iz jednog od dva kontejnera na parkingu u Ulici Koševo dopiru čudni glasovi, kao da je u pitanju dječiji plač. Pripadnici Druge policijske uprave – Policijske stanice Centar odmah po dojavi jednog građanina – koji inače skuplja sekundarni otpad – stigli su na lice mjesta da provjere šta se događa.

Policajci Midhat Hodžić i Adnan Turčalo iz PS Centar Sarajevo bili su na licu mjesta.

Jedan od policajaca nageo se preko kontejnera s baterijom u ruci i počeo je pretraživati odakle dolazi glas. I policija i građani bili su nemalo iznenađeni kada je policajac između gomile smeća našao novorođenče koje je plakalo.

– Dana 31.12.2017. godine (nedjelja) oko 17.20 sati, dobili smo dojavu da u Ulici Koševo, do broja 38 građanin prijavljuje čudne zvukove koji dolaze iz kontejnera. Dolaskom na lice mjesta i pregledom kontejnera zatekli smo malu bebu koja je bila umotana u peškir… – prisjetio se policajac.

– Nisam mogao vjerovati što vidim, čvrsto sam je zgrabio i izvukao iz kontejnera, prisjetio se Turčalo.

– Upaljeno grijanje u autu, držim je na krilu. Ne plače, ne guguće, ništa. Obgrlio sam je rukama i umotao da je zagrijem, izjavio je za Dnevni Avaz policajac Midhat Hodžić.

Beba je na glavi imala kapicu. Nekolicina građana koja se zatekla na licu mjesta ostala je u šoku. Niko nije mogao vjerovati da je beba ostavljena u kontejneru.

Pripadnici policije su dijete odmah smjestili u svoje vozilo kako bi se ugrijalo. Zahvaljujući njihovoj pravovremenoj reakciji, novorođenče je odmah prebačeno na Pedijatrijsku kliniku.

Prve informacije govore kako je beba rođena u jednoj od sarajevskih bolnica. Pretpostavlja se da je ostavljena u kontejneru odmah nakon otpuštanja majke iz bolnice.

Kako smo doznali, doktori koji su pregledali dijete konstatirali su da se radi o djevojčici starosti od dva do pet dana te da je izvrsnog zdravstvenog stanja. Beba je zadržana u bolnici na opservaciji. Dok se ne obave sve neophodne procedure u vezi s utvrđivanjem identiteta majke, brigu o bebi preuzima Centar za socijalni rad.

Doznajemo.com/Avaz.ba/Agencije