PROGLAŠEN NARANDŽASTI METEOALARM ZA BiH: Pogledajte kakv užas danas Bosnu čeka…

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog niskih temperatura zraka.

Kako je saopćeno iz FHMZ-a, upozorenje se odnosi na period od 28. februara do 1. marta u jutarnjim satima i većem dijelu prijepodneva.

Prema najavama, očekuju se temperature od -17 do -10 stepeni Celzijusa u Bosni. Na planinama i visoravnima do -20. U Hercegovini do minus sedam stepeni.

Od četvrtka intenzivnije snježne padavine: Temperature i do minus 16

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za sutra najavljuju oblačno vrijeme sa snijegom. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 20 centimetara. Vjetar umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Krajini, sjevernim i zapadnim područjima Bosne mogući su i jaki udari vjetra brzine 40 do 50 km/h. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -4°C, na jugu zemlje između -3 i 1°C.

I u utorak slično vrijeme. Prognozirana visina novog snijega je od 5 do 15 centimetara. U Hercegovini slab snijeg u sjevernim i istočnim područjima. Moguće je smanjenje oblačnosti na jugu i jugoistoku Hercegovine. Vjetar umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka uglavnom između -10 i -5°C, na krajnjem jugu zemlje između -4 i 0°C.

Nešto manje snijega očekuje nas u srijedu. U Hercegovini pretežno vedro. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -15 i -10°C, na jugu od -7 do -3°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -8 i -5°C, na jugu zemlje između između -2 i 1°C.

U četvrtak se očekuje novo naoblačenje sa juga koje će usloviti nove sniježne padavine u drugoj polovini dana. Na krajnjem jugu zemlje kiša. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -16 i -10°C, na jugu od -7 do -3°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -4 i -1°C, na jugu zemlje do 3°C.

Avaz