PREMINUO U BOLNICI: Čovjek koji je već bio proglašen mrtvim, prije stvarne smrti pokušao da kaže…

Predrag Gostiljac (75), poljoprivredni penzioner iz Lipnice u blizini Čačka, koji je trebao da bude živ sahranjen u četvrtak, danas je preminuo uprkos naporima ljekara da poboljšaju njegovo zdravstveno stanje.

Podsjetimo, do zabune je došlo kada je Predragu pozlilo, a po dolasku čačanske Hitne pomoći ljekar je samo pogledao njegove bjeonjače i kostatovao smrt. Izjavio je saučešće porodici i pomogao da Predragovo tijelo prebace na krevet kako bi mu noćnim bdijenjem odali posljednju počast pred pokop. Međutim, u trenutku oplakivanja “mrtvac” je pomjerio prst i otvorio oči, ljudi su se uz vrisku razbježali, a nekolicina prisebnih pozvala je ponovo Hitnu pomoć.

U nedjelju je čak iz postelje pokušavao nešto da kaže.

– Ne znamo šta Predrag želi da nam kaže, ali za tim ima neverovatnu želju i neprestano pokušava da progovori. Mimikom i očima nam govori da ima nešto važno da izgovori, ali je njegov govorni aparat oduzet. Bio je mrtav više od jednog sata. Od trenutka kada se ponovo probudio do sada potpuno je promenio lični opis – objasnio je zet Saša i dodao:

– U četvrtak je izgledao dosta dobro. Međutim, onda mu se stanje pogoršalo.

– Predragu je iz čista mira pozlilo u četvrtak popodne u njegovoj kući u Lipnici. Sin Milan izašao je napolje da završi neke poslove a kada se vratio zatekao je oca u položaju u kojem ga je ostavio da sjedi pored peći, ali opuštenih ruku i iskrivljene glave. Odmah je pozvao Hitnu pomoć. Kada su stigli, ljekar je prišao Predragu, pogledao mu bjeonjače i konstatovao smrt – izjavio za “Blic” Predragov zet Saša, koji još ne može da se oporavi od šoka.

Rodbina je poslije toga krenula u kupovinu pogrebne opreme, komšije se po ovdašnjim običajima okupile oko beživotnog tijela oplakujući ga.

Jedino je kum Tomo Milutinović primijetio da se “mrtvacu” pomjera stomak i prst. Kada je to naglas izgovorio nastao je opći haos. Jedino je on imao hrabrosti da se “mrtvacu” i obrati.

– Kako si, Predo? – upitao ga je, a “mrtvac” mu je odgovorio:

– Nije baš najbolje, ali dobro sam!

Ponovo su pozvali Hitnu pomoć koja je Predraga Gostiljca odvela u bolnicu gdje su mu se ljekari nekoliko dana borili za život, međutim ovaj čovjek je ipak preminuo, piše Blic.

U čačanskoj bolnici je rečeno da je na odjeljenje primljen kao dijabetičar.

Iz Doma zdravlja, u okviru kojeg funkcionira Služba hitne pomoći, ponovo se nisu oglašavali povodom grubog propusta svog ljekara koji je porodici izdao smrtovnicu, a kada je Gostiljac “oživio“, tražio je da mu je vrate.

U čačanskom selu Lipnica još uvek vlada nedoumica u vezi sa slučajem njihovog komšije.

– Kad se probudio, ležao je na krevetu pored zapaljene sveće. Bio je rumen i veseo. Dok smo ga smeštali u sanitet, bio je raspoložen, čak je s nama i razgovarao. Svi smo ga zapitkivali kako je, a on je odgovarao da je dobro. Govorio je jasno i tečno. Nije mi jasno kako sada ne može da progovori ni reč. I lice mu se promenilo, skoro da ga u bolnici nisam prepoznao – ispričao je Predragov rođak i komšija.

KUME, NISAM NAJBOLJE! Podsjetimo, zet Saša je pričajući o ovom slučaju naveo da je Predragov prvi komšija i kum Tomo Milutinović primijetio da se “mrtvacu” pomjera najpijre stomak, a zatim i prst.

– Gotovo svi su pobegli iz sobe u kojoj je ležao kad se to desilo, ali kum je bio priseban i odmah su ponovo pozvali Hitnu pomoć. Kum ga je pitao: “Predo, kako si?”, a on mu je s kreveta odgovorio: “Nije baš najbolje, ali dobro sam”.

doznajemo.com