PRED SAMU SMRT| Nakon 70 godina otkrio istinu: Vagoni puni zlata i dragulja nalaze se pod zemljom…

Poljski zvaničnik kazao je da su ga slike koje su načinjene uz pomoć specijalnog radara “99% uvjerile” da je njemačka željeznička kompozicija zakopana blizu grada Walbrzycha, prenosi BBC.

Zamljenik poljskog ministra kulture Piotr Zuchowski kazao je da radarski snimci po svemu sudeći pokazuju da je riječ o kompoziciji koja je bila opremljena kupolama sa mitraljezima.

Lokalna legenda govori da je nacistička kompozicija napunjena zlatom, draguljima, umjetninama i oružjem nestala blizu spomenutog grada 1945. godine, na kraju Drugog svjetskog rata.

Zuchowski je najnovije otkriće nazvao – izuzetnim. On nije otkrio tačnu lokaciju, ali je kazao da se lično nada da će ovo voditi bacanju novog svjetla na umjetnine koje su opljačkali nacisti te da bi se i arhivska građa eventualno mogla pokazati vrlo značajnom.

Ponovio je i da postoji opasnost od ilegalnih lovaca na blago, ali i mogućnost da je kompozicija minirana, pa bi neki od takvih tragača mogli i nastradati.

Zuchowski je kazao da se informacija o kompoziciji pojavila nakon priznanja na samrtnoj postelji jedne osobe koja je bila umiješana u prikrivanje slučaja sve ove godine.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca, jedan Poljak i jedan Nijemac su kazali vlastima u Walbrzychu da oni znaju lokaciju oklopljene kompozicije, ali su putem pravnog zastupnika tražili 10% vrijednosti onoga što eventualno bude pronađeno u njoj.

Vlasti, vjerovatno upravo zbog ilegalnih “lovaca na blago”, ne žele govoriti o lokaciji kompozicije, niti identitetu osoba koje su o njenom navodnom postojanju napokon progovorili.

Inače, iako nema zvaničnih dokumenata koji bi potvrdili postojanje kompozicije krcate blagom, poznato je da su između 1943. i 1945. godine, nacisti tjerali ratne zarobljenike da iskopaju više od 9 kilometara podzemnih tunela blizu Walbrzycha, a koji su bili korišteni kao prostor za tvornice. Danas su neki od tih tunela turističke atrakcije.

Inače, kada je riječ o blagu koje se, navodno, nalazi u vagonima, prema glasinama riječ je o zlatu koje su pred nadiranjem Crvene armije, krajem Drugog svjetskog rata, nacisti izmjestili iz Wroclawa. Kompozicija je, prema lokalnim pričama, nestala u blizini dvorca Ksiaz, oko 3 kilometra udaljenog od Walbrzycha.

doznajemo.com