POTRESNO: Posljednja poruka na mobitel momka djevojci iz aviona koji se danas srušio…

Avion iranske kompanije «Aseman Airlines», koji je letio na liniji između glavnog grada Tehrana i Yasuja, srušio se, a prema prvim izvještajima nastradalo je 66 ljudi. Nestao je sa radara 1 sat i 22 minute nakon polijetanja.

Predstavnici avioprevoznika potvrdili su za iranske medije da je 60 putnika i 6 članova posade najvjerovatnije poginulo nakon što je dvomotorni ATR 72, pogonjen turbopropelerima i star 24 godine pao, navodno zbog lošeg vremena. Isti avion ranije ovog mjeseca također je navodno imao problema – kada je morao prinudno sletjeti zbog tehničkog kvara.

Jedan od putnika koji je udario u planine u centralnom dijelu Irana, poslao je prije nesreće poruku svojoj djevojci putem mobilnog telefona.

Mladić je iz prostora za putnike kroz prozor snimio fotografiju propelera na jednom od krila i podijelio je sa svojom djevojkom. Napisao je: «Neka nas Bog čuva da stignemo signurno», javila je novinarka iz Teherana Natalie Amiri za njemački ARD.

Jedan čovjek je propustio let koji je završio katastrofom, a izjavio je za iransku agenciju Tabnak News Agency:

– Bog je bio zaista milostiv prema meni, ali iz dubine srca sam tužan zbog onih čiji su najbliži izgubili živote.

Na lice mjesta došli su predstavnici zvaničnih službi

Let sa teheranskog aerodroma «Mehrabad» počeo je u 8 sati ujutro po lokalnom vremenu i avion je za otprilike 2 sata trebao stići u Yasuj, glavni grad jedne iranske provincije. Međutim, to se nije desilo, nakon što je nestao s radara i udario u snijegom pokrivenu planinu Dena, blizu Semiroma u provinciji Isfahan.

Ubrzo nakon nesreće započela je spasilačka operacija, koju otežava loše vrijeme, a korišteni su i dronovi.

Navodno, letjelicom je upravljala iskusna posada. Prema izjavama očevidaca, navodno je pilot pokušavao pronaći mjesto za prinudno slijetanje prije pada.

Kapetan aviona navodno je 2013. godine imao situaciju kada je morao prinudno sletjeti, tada uspješno, na aerodrom u Yasuju.

doznajemo.com