POTRESNO OPROŠTAJNO PISMO DJEVOJKE (17) IZ VISOKOG: Nacrtala srce i napisala…

Visoko je obavijeno tugom nakon što je prekjučer u 11.40 sati u naselju Buci tinejdžerka Amna Džafić počinila samoubistvo vješanjem. Prema zvaničnim informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), medicinsko osoblje Doma zdravlja u Visokom konstatiralo je smrt maloljetnice, koja je zakoračila u 18. godinu života.

Ispred porodične kuće, jecaji i plač prekidali su bolnu tišinu. Najuži učlanovi porodice odlazili su ispred mjesne džamije da klanjaju dženazu. Malo je ko htio govoriti o ovoj nezapamćenoj tragediji.

Prva komšinica Suada Džafić još ne vjeruje da mirne, tihe i povučene djevojke više nema, piše “Dnevni avaz”, čija je ekipa prije posljednjeg ispraćaja i dženaze maloljetnoj Visočanki posjetila naselje Buci.

– Niko ne može vjerovati šta je uradila. Bila je veoma fino dijete. Nije se znalo za nju, bila je za deset – tvrdi gospođa Suada.

Tog jutra, izjavila je Džafić za spomenuti list, nastradala je doručkovala sa svojom porodicom u staroj kući, nakon čega je otišla u kuću, koja je bila u fazi adaptacije i gdje su svi zajedno uskoro trebali preći da žive.

– Tog jutra joj je došla i starija sestra s djetetom. Kako nam pričaju, sve je bilo najnormalnije. Doručkovala je s njima, igrala se sa sestrinim djetetom i otišla u kuću koju rade. Nedugo zatim, tamo ju je pronašla njena sestra. Ogromna tragedija – vidno je uznemirena gospođa Suada.

Posebno ih je shrvalo oproštajno pismo koje je ostavila iza sebe, u kome traži halal od svoje porodice.

– Ostavila je oproštajno pismo s kratkom porukom: “Ovaj život nije za mene. Ja vama halalim, halalite i vi meni”, a potom je poruku zaokružila u obliku srca – tvrdi Suada, ističući da još niko ne može ni naslutiti šta je moglo natjerati 17-godišnjakinju da okonča tek započetu mladost i život.

U naselju Buci reporteri su zatekli i Nejru Handžić, čija se sestra druži sa sestrom nastradale. Noć uoči samoubistva, mlada Visočanka požalila se prijateljici da joj noći nikad nisu bile duže.

– Svi pokušavamo shvatiti zašto je to uradila. Zna se samo kako se požalila prijateljici iz škole da joj noći nikad nisu bile duže. Šta je razlog tome, jer joj je porodica itekako divna, niko ne zna – navodi Handžić.

Doznajemo.com/Avaz.ba