PORUKA VULINU od Hrvatskog kolege O KOJOJ BRUJI SRBIJA : Ne može, prijatelju, ne možeš doći! Prijatelju, ne možeš onako govoriti o Stepincu i Gotovini pa onda doći (VIDEO)

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u utorak je u Splitu održao predavanje na temu ‘Sustav domovinske sigurnosti i Zakon o nacionalnoj sigurnosti’, u organizaciji Mladeži HDZ Split.

Tijekom predavanja osvrnuo se i zabranu ulaska Aleksandru Vulinu u Hrvatsku.

Rekao je kako i to spada u sustav domovinske sigurnosti. “Ne može, prijatelju. Ne možeš doći. Prijatelju, ne možeš onako govoriti o Stepincu i Gotovini pa onda doći”, kazao je Krstičević.

Srbijanski mediji navode kako bi Srbija mogla ‘uzvratiti istom mjerom’ i upravo Krstičevića proglasiti ‘personom non grata’.

Krstičević je kazao kako ga ne zanima odluka Srbije “jer on i Vulin nisu isti”.

Dvorana u kojoj je ministar održao predavanje bila je prepuna, a među publikom su bili i HDZ-ov Petar škorić, župan Blaženko Boban i saborski zastupnik Ante Bačić. Nekoliko puta njegov govor prekidan je pljeskom, osobito kada je rekao kako će “hrvatski avioni biti i nad nebom Istre”.

Ministar Krstičević je posebno naglasio ulogu Hrvatske vojske u nepogodama, rekao je kako HV mora pomagati ugroženim područjima sve dok se ne ustroji efektivnija Civilna zaštita. Također se osvrnuo i na otvaranje novih vojarni rekavši kako se cilj njegove Vlade osigurati da niti jedan vojnik ne ide više od dva sata na posao. Podsjetio je i kako je SDP-ova prijašnja vlast smanjila izdvajanja za vojsku drastično i da su ukidane razne naknade za vojnike, od kojih su neki primjeri nevjerojatni.

Poseban dio nove nacionalne strategije sigurnosti su i Hrvati u BiH, za koje je rekao da spadaju u prioritete premijera Plenkovića i njega.

“Ono što je ključno u sljedeću subotu je da vraćamo manifestaciju koja je za nas iz Domovinskog rata bila jako vrijedna, a to su crvene beretke koje su ljudi nakon napornih treninga dobivali pred imenima naših poginulih branitelja u kapeli Sv. Križa i onda je 2000. godine ta aktivnost prekinuta nakon što je predsjednik Mesić bio u vojarni Dračevac”, rekao jetakođer Krstičević novinarima.

Istaknuo je kako mu je drago što će se ta ceremonija obnoviti u sljedeću subotu te će mladi ljudi, kako je rekao, “pred svetim imenima pripadnika 4. gardijske brigade na ceremoniji na svetom mjestu ponovno dobiti crvenu beretku”.

Također rekao kako će na dan obilježavanja 27. obljetnice osnutka 4. gardijska brigade “Paukova” u sljedeću subotu biti upriličen atraktivan program na splitskoj Rivi.

“Na prostoru Lučke kapetanije izložit ćemo tehničko-taktički zbor opreme i naoružanja Hrvatske vojske, a nakon toga ćemo pokazati naša Krila oluje te će biti vrlo zanimljivo”, najavio je Krstičević.

Govoreći o sustavu domovinske sigurnosti, Krstičević je u splitskoj Sveučilišnoj knjižnici istaknuo kako smo se zahvaljujući tom sustavu obranili u Domovinskom ratu i oslobodili Hrvatsku.

“U suvremenim ugrozama i rizicima s kojima se suočava naše društvo trebamo sustav domovinske sigurnosti u kojem su zastupljene lokalne zajednice – općine i gradovi te Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Crveni križ, Hrvatska vojska, sigurnosno-obavještajni sustav te međusobna solidarnost i zajedništvo”, dodao je Krstičević.

Za današnjeg boravka u Splitu ministar Krstičević je o sustavu domovinske sigurnosti govorio i na sastanku s udrugama iz Domovinskog rata. Kako je priopćeno, tom je prigodom rekao da su hrvatski branitelji “stvarali hrvatsku državu, a danas su hrvatski vojnici baštinici tradicije iz Domovinskog rata. Krstičević je kao najvažnije dostignuće u 2018. godini istaknuo, kako je navedeno, povijesnu odluku o nabavi višenamjenskoga borbenog zrakoplova F-16 Barak.

“Ovo je jedna od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo stvaralo je prevagu i pobjedu u Domovinskom ratu. Zadržali smo sposobnost nadzora zračnog prostora i tradiciju borbenog zrakoplovstva. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak, u korak sa Zapadom. To je stvar nacionalnog ponosa i naša odgovornost prema budućim generacijama”, rekao je Krstičević.


direktno.hr