POLITIČKA “BOMBA” U BiH| Svi su u šoku i ne znaju šta poslije: Željko Komšić najavio da će…

Gostujući u programu televizije Hayat, poznati političar iz Sarajeva Željko Komšić (54) je dao potvrdan odgovor na pitanje namjerava li se kandidirati za funkciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

– To me posljednjih dana svi pitaju. Evo da kažem: kako sada stvari stoje hoću. Kandidovat ću se za člana Predsjedništva BiH, izjavio je Komšić.

Komšić je svoju kandidaturu potvrdio i u kasnijoj izjavi za Vijesti.ba.

– Biću kandidat za člana Predsjedništva BIH. Ove ucjene u vezi sa retrogradnim prijedlogom Izbornog zakona moraju prestati. Moja kandidatura je jedan od načina i političkih mehanizama, izjavio je Komšić, koji nije precizirao hoće li biti kandidat Demokratske fronte (DF) ili pak zajednički kandidat ljevičarskih stranaka DF i SDP.

Komšić je već bio na spomenutoj funkciji u dva mandata, od 2006. do 2014. godine, a oba puta je pobijedio kao kandidat SDP-a. To je izazvalo žestoke proteste stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, koje su tvrdile da je riječ o izgiravanju Izbornog zakona, jer su za Komšića uglavnom glasali etnički Bošnjaci, simpatizeri SDP-a.

Lider Demokratske fronte (DF) Željko Komšić najavio je, gostujući na Hayat televiziji, kako će se kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim općim izborima u našoj zemlji.
Odgovarajući na pitanje novinarke planira li “uzeti Draganu Čoviću fotelju”, sadašnjem članu Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Komšić je jasno odgovori kako će to uraditi.

“Svi me to pitaju. Kako sad stvari stoje, hoću. To je ono što vam mogu reći”, kazao je lider DF-a te nastavio odgovarati na pitanje o njegovim očekivanjima: “Nikad se to ne zna do samog kraja. Ne treba se čovjek opuštati do samog kraja borbe, pa i političke borbe te misliti kako su stvari gotove. Nikad stvari nisu gotove. Ta vrsta utakmice igra se do zadnje sekunde.”

Komšić je dodao i kako je poprilično zdravstveno spreman za ovu funkciju.

“Mentalno sam jači nego fizički. Imam malo problema s kukom, ali sredit ću ja to”, kazao je Komšić.

Podsjećamo, Komšić je bio član Predsjedništva BiH u u dva uzastopna mandata, od novembra 2006. do novembra 2014. godine.

Klix